Veszélyes anyagok szivárognak Baltimore kikötőjébe a tragikus teherhajó-baleset után, amely a Francis Scott Key híd összeomlásához vezetett a hét elején. Szerdán a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács csapata 56 veszélyes anyagot tartalmazó konténert azonosított a szingapúri konténerhajó fedélzetén. A 764 tonna veszélyes szállítmány lítium-ion akkumulátorokat és gyúlékony anyagokat tartalmaz, most fenyegeti víz tisztaságát, a veszélyes anyagok fénye látható a víz felszínén – írta meg a Daily Mail.

Feltételezések szerint a szingapúri Synergy Group által üzemeltetett DALI-hajón 22 indiai állampolgár tartózkodott, akik közül senki sem sérült meg súlyosan. A híd egy része a hajó hátuljára omlott, és a legénység addig nem tudja elhagyni a hajót, amíg el nem takarítja a törmeléket.

A mentesítési művelet gyorsasága valószínűleg az amerikai gazdaság többi részére is hatással lesz, Joe Biden merikai elnök szerint 15 000 munkahely függ a kikötőtől.

A Baltimore-i kikötőből, Észak-Amerika egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontjából kiinduló minden tevékenység leállt, eközben Baltimore katolikus templomai szerda este miséket tartottak, hogy imádkozzanak a családokért, akik még mindig várják a szeretteik hírét.

A tisztviselők gyorsan kizárták, hogy a katasztrófa szándékos vagy terrorcselekmény volt, és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) előzetes jelentése szerint a konténerhajó, technikai hiba jelentkezett, amikor elhagyta a kikötőt.

 

A biztosítók akár 4 milliárd dolláros veszteséggel is szembesülhetnek, ami rekordot jelent a szállítási katasztrófák esetében. Ez meghaladná a Costa Concordia luxuskörút 2012-es katasztrófájának biztosítási veszteségeit.

 

biztosítók és elemzők jelenleg felmérik a biztosítók által viselt valószínű veszteségeket, beleértve az ingatlanokat, a rakományt, a tengeri hajózást, a felelősséget, a kereskedelmi hiteleket és az esetleges üzleti megszakításokat – írta meg a Reuters.

A hajó felelősségbiztosítását, amely fedezi a tengeri környezeti károkat és sérüléseket is, a P&I Clubs néven ismert védelmi és kártérítési biztosítók szövetsége nyújtja. A nemzetközi csoport együttesen biztosítja a világ óceánjáróinak mintegy 90 százalékát, a tagok pedig kölcsönösen viszontbiztosítják egymást a 10 millió dollár feletti követelések megosztásával.

A Moody's Ratings elemzője, Brandan Holmes elmondta, hogy körülbelül 80 különböző viszontbiztosító nyújtott fedezetet a hajó biztosítóinak. Bár a teljes kárigény várhatóan magas lesz, nem valószínű, hogy jelentős lesz az egyes viszontbiztosítók számára, mivel sokfelé oszlik el – tette hozzá.

Gazdasági fennakadásokat okoz a Baltimore-i hídomlás - írta meg az Economx. A kedden összeomlott híd roncsai az Egyesült Államok egyik legfontosabb kikötőjét zárják el a külvilágtól. Erről itt írtunk részletesebben  >>>