A megállapodás az Ukrajnából származó élelmiszerek egyes importjára vonatkozó vámok visszaállítását javasolta – túlkínálat esetén. A javaslat nem tartalmaz korlátozásokat a búzára, annak ellenére, hogy Franciaország, Lengyelország és Magyarország kérte – írta meg a Bloomberg.

A döntés, amelyet még az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia, lehetővé tenné Kijev számára, hogy a jelenlegi június 5-i lejárati dátum után is szinte korlátlanul hozzáférjen az EU piacához.

Elszabadult a pokol Varsóban, lángba borították az utcákat a gazdák, amikor több ezren tüntettek szerdán az olcsó ukrán import és a megélhetésüket veszélyeztető környezetvédelmi előírások bevezetésének leállítását követelve. A tiltakozók a rendőrséggel is összecsaptak. Itt vannak a részletek >>>

A tagállamok általában támogatták a hosszabbítást, de néhányan azt szorgalmazták, hogy az EU nyújtson biztosítékokat az olyan termékekre, mint a kukorica, a baromfi, a cukor és a tojás, ha a behozatal meghaladja a korábbi mennyiséget.

szabadkereskedelmi intézkedések meghosszabbítása állt az elmúlt hetekben a mezőgazdasági termelők tüntetéseinek középpontjában Európa-szerte. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben kijelentette, hogy a gabonavita inkább politikai, mint kereskedelmi kérdés.

Kedden is tüntettek a gazdák Brüsszelben, a tiltakozók a termékek méltányos árát, a szabadkereskedelmi megállapodások megszüntetését és a közös agrárpolitika reformját követelték. Itt vannak a részletek >>>