Gyorsult Oroszországban az ipari termelés növekedése februárban éves összevetésben az orosz statisztikai hivatal szerdai közlése szerint.

Az ipari termelés növekedése 8,5 százalékra gyorsult februárban a januári 4,6 százalékról. Elemzők azzal számoltak, hogy az ipari termelés növekedése 4 százalékra lassul.

Az idei első két hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összevetésben.

Februárban egyebek között a bányaipari termelés éves szinten 1,2 százalékkal nőtt, január-februárban pedig 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Különösen jól teljesített a feldolgozóipar, az ágazati termelés februárban éves szinten 13,5 százalékkal, január-februárban 10,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Februárban havi szinten 1,7 százalékkal bővült az ipari termelés.

Az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt tavaly a 2022. évi 0,7 százalékos bővülést követően. Szakértők szerint idén 1,8 százalékkal nőhet a mutató, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb, szeptemberi előrejelzésében 2,6 százalékos növekedés szerepel 2024-re.

 

Továbbra is szigorú marad az orosz monetáris politika

A piaci várakozásokkal összhangban az orosz jegybank változatlanul 16 százalékon tartotta az alapkamatot a pénteki kamatdöntő ülésén.