Az ördöglakat

Az ördöglakat

Magyar Péter a demonstráción (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt két évtized legfőbb tanulsága, hogy a jelenlegi balliberális parlamenti ellenzék Gyurcsány Ferenccel az élen a tizenötödik évébe lépő Orbán-rendszer okozója, pillére és biztosítéka. Ez a balliberális parlamenti ellenzék Gyurcsány Ferenccel az élen hajtotta kétharmados többséggel Orbán Viktor lábához Magyarországot – aki közülük nem vett részt az ország elveszejtésében, mára az is a probléma részévé tette magát. Ez a balliberális parlamenti ellenzék három egymást követő országgyűlési választáson próbálta kihívni Orbán Viktor uralmát – mindháromnak a Fidesz kétharmados győzelme lett az eredménye. Ez a balliberális parlamenti ellenzék soha nem váltja le Orbán Viktornak nemhogy a rendszerét, de a kormányát sem. Amíg ők hívják ki Orbán Viktort, addig nyugodtan alhat. Aki le akarja váltani, annak előbb a hó végi utalásaiból élő háztáji ellenzékét kell legyőznie. Az Orbán-rendszer a zsák, Magyarország a zsákmány, a gyurcsányi ellenzék az ördöglakat. Csakhogy a zsák alján két lyuk tátong: egyik a keleti hitelezők bankszámláira, másik az oligarchák offshore-számláira vezet – a magyarokat így az a veszély fenyegeti, hogy mire képesek lesznek kinyitni az ördöglakatot, az egy üres zsákba nyílik majd. Túl hosszú idő telt el 2010 óta. Talán már késő is.

Az ördöglakat kinyitására eddig két próbálkozás történt – mindkettő a Gyurcsány Ferenc által szétvert balliberális politikai tömb roncsának a leváltására és a megszerzett pozícióból az Orbán-rendszer kihívására vonatkozott. 2018-ban a Simicska Lajos védnökségét és támogatását élvező Vona Gábor, 2022-ben az ellenzéki előválasztás legitimációjával rendelkező Márki-Zay Péter tett kísérletet, és mindketten kudarcot vallottak. 2024-re és talán 2026-ra Magyar Péter vállalta el az ellenzékváltás nagy nemzeti küldetését – Rogán Antal pedig két napot sem várt a rendszerrel szembeforduló egykori káder sikeres tömegtüntetése után, és máris feleségbántalmazási botrányt robbantott ki vele szemben. Magyar Péter ettől természetesen instabil idegállapotba került – és épp ez volt a cél: a propagandaminiszter az önmagát szétégető, vezetői alkalmatlanságát leleplező Márki-Zay Péter legyártását végzi a 2022-es recept szerint. És ahogy 2022-ben, úgy most is erkölcsi kötelesség szolidaritást tanúsítani az iránt a bátor magyar iránt, aki az ördöglakat kinyitására vállalkozik, és akit ezért az orbáni meg a gyurcsányi nyilvánosság szinkronban karaktergyilkol.

Természetesen nem helyes elvárás az értelmiségtől, hogy lelkesen kurjongasson és a kalapját lengesse. Az értelmiség legyen kérlelhetetlenül kritikus, az sem baj, ha picit gyanakvó. Arra azonban, aki csak a száját bírja húzogatni, meg a szemét bírja forgatni azt látva, hogy már megint babrál valaki az ördöglakattal, minden jel szerint ráfér még négyévnyi Orbán-rendszer. Értelmiséginek lenni nem pusztán szerep, hanem felelősség is: akik most, amikor Magyar Péter egyszerre hívja ki a kormányt és annak ellenzékét, épp csúfolódnak meg röhögnek rajta, az értelmiség ethoszát hamisítják meg és játsszák ki az ellenzékváltás, a kormányváltás és a rendszerváltás ellen.

Vona Gáborok, Márki-Zay Péterek, Magyar Péterek – lehet a látványuktól fanyalogni, de azoknak, akik a változásban érdekeltek, tudomásul kell venniük, hogy az elmúlt hat évben egyedül ők voltak hajlandók az ördöglakat közelébe merészkedni. Rogán Antal az őket illető karaktermészárlással a teljes magyar társadalomnak üzent és üzen: aki megpróbálja kinyitni az ördöglakatot, hogy Gyurcsány Ferenc és társai leváltását megkísérelje, majd az Orbán-rendszer megdöntéséhez fogjon, az a kormányzati revolvermédia lejáratógépezetének teljes erejével találja szemben magát. Meg lehet állapítani, hogy túl nagy ez a kabát Magyar Péterre – és ez bizonyára igaz is. Csakhogy ez a kabát bárki másra is túl nagy lesz. Arra a harctéri stresszre, ami Rogán Antal gyűlöletkeltésének célkeresztjében a pánik rémületével végigfut az idegrendszeren, senki emberfia nem tud felkészülni. Ebben a stresszben szinte képtelenség kinyitni egy ördöglakatot – csakhogy ez a feladat, és ami ennél kevesebb, az további négyévnyi Orbán-rendszert okoz.

Nem szabad Magyar Péterben messiást látni – de minden téren segíteni kell, mert valamennyi rendszerellenzéki küzdelmét vívja. Az egyik releváns kérdés: akik az Orbán-rendszer leváltását óhajtják, mit veszíthetnek, ha Magyar Péternek mégsem sikerül kinyitnia az ördöglakatot? Az illúzióikat? Baleknak kellene érezniük magukat, amikor Orbán Viktor újra választást nyer? Nos, ez esetben fontosabb nekik az „én megmondtam” önelégültsége, mint Magyarország sorsa – nincs ezzel semmi baj, csak ismerjék el. A másik releváns kérdés: akik Magyar Pétert gúnyolják vagy mocskolják, mit veszíthetnek, ha Magyar Péternek valamiféle csoda folytán sikerül kinyitnia az ördöglakatot? Gyurcsány Ferenc uralmát az ellenzék felett? Orbán Viktor uralmát Magyarország felett?

Magyar Péter egy egykori NER-káder, egy yuppie, akinek sem az Orbán Viktor hűbéri rendszeréhez fűződő múltja, sem a kulturális identitása nem felel meg annak az Antall József személyétől ihletett eszménynek, amely művelete nyomán az ördöglakat kinyitását elképzelem – csakhogy antalli referenciával senki nem lép az ördöglakathoz, hogy Magyar Péterrel szemben alternatívát képezzen, az pedig tagadhatatlan, hogy Magyar Péter egy nyugatos szellemű yuppie, semmiképp nem egy türkménbasit idéző, hungarisztáni nagykán. Fenntartom a tévedés jogát: lehetséges, hogy Magyar Péter Rogán Antal mestertervét hajtja végre, és az ellene zajló kormányzati gyűlöletkeltés meg az annak nyomán általa tanúsított zavarodottság színjáték – ez esetben Magyar Péter a method acting géniusza, Lee Strasberg módszerének nagymestere, egy velünk élő Marlon Brando. Amíg azonban ez nem bizonyosodik be, ő az Orbánt és Gyurcsányt egyaránt elutasítók legjobb esélye. Aki szerint nem kell kinyitni az ördöglakatot, az tegyen hitet Orbán vagy Gyurcsány mellett. Aki szerint Magyar Péter alkalmatlan arra, hogy kinyissa az ördöglakatot, az lépjen a helyére, és nyissa ki maga.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/12. számában jelent meg március 22-én.