A kakaóbab határidős jegyzései történelmi csúcsot döntöttek a kínálati hiánytól való félelem miatt.

A kakaóbab májusi határidős jegyzése a New York-i árutőzsdén 3,9 százalékkal, 10 030 dollárra emelkedett tonnánként kedden.

Az év eleje óta a jegyzések több mint a duplájukra nőttek, ezen belül az elmúlt öt kereskedési nap során több mint 20 százalékos drágulást regisztráltak.

Elefántcsontparton, amely a világ vezető kakaóbab-termesztője, szélsőségesen meleg az idő, ami komolyan veszélyezteti a kakaóbab betakarítását. Eközben a világ vezető gazdaságaiban továbbra is magas a kereslet a kakaó és a csokoládé iránt.

Semmi jóra nem számíthatunk, luxus ára lesz a csokinak

Minden körülmény a csokoládé ellen játszik, az édesipar szereplői szerint pedig lassan ki kell mondani, hogy luxustermék lett a csoki. Bővebben→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!