„Klubrádió
A lényeg

Az ügyészség szerint is helytálló megállapítás, hogy Polt Péter nem uralja az ügyészséget

26/03/2024 16:11

| Szerző: Klubrádió

Szerintük fizikai és jogi képtelenség ügyészségi iratokat átírni.

A Fővárosi Nyomozó Főügyészség kedd délután közleményt adott ki Magyar Péter délelőtti tanúkihallgatásáról. Ők is megemlítették, hogy Magyar a kihallgatás előtt nyilvánosságra hozott egy, a volt házastársával, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel folytatott magánbeszélgetésről készült hangfelvételt, amelyen Varga azt mondja, hogy "az ügyészségen belül a legfőbb ügyész nem ura a helyzetnek".

Az ügyészség erre úgy reagált:

"Helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül."

Hozzátették, az ügyészség valamennyi, a felvételen és a Magyar tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez. Ebbe beletartozik az is, hogy a felvételen Varga Magyar Péter felvetésére Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja: „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy vádiratából, illetve „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”.

Az ügyészségnek erre az volt a válasza, hogy megismételték: szerintük "ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is. Valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat, és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van, ráadásul ezek az adatok nem csak egy helyen vannak tárolva, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket."

Az ügyészség állítása szerint minden, a Völner-Schadl ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént, vagy folyamatban van. Hozzátették azt is, hogy ezekről részletesebb tájékoztatást március 28-án a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztató keretében ad.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)