„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz őszödi beszéde, maffiaállam – ellenzéki reakciók a Magyar Péter-féle hangfelvételre

26/03/2024 15:04

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a rendszer legpontosabb leírása a maffiaállam, Márki-Zay Péterék pedig közölték: ez a Fidesz őszödi beszéde, Polt Péternek és Rogán Antalnak azonnal távoznia kell posztjáról.

Magyar Péter nyilvánosságra hozta az általa készített hangfelvételt, amelyen Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter arról beszél neki, azaz volt férjének, hogy "Rogánék kihúzatták magukat" a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiból.

A kormány és a kormányoldali média szerint "kipukkadt a lufi", de az ellenzék nagyon máshogy értékeli az elhangzottakat. Hadházy Ákos független képviselő szerint „vagy nincs több bizonyíték, vagy a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója megijedt (erre persze nyilván van is oka), vagy a további bizonyítékokat későbbre tartogatja.”

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: "Ennek a rendszernek már sokféle leírása, értelmezése született, de immár biztos, hogy a legpontosabb ez: maffiaállam." Majd rátérve a fővárosi problémákra, úgy folytatta: Budapesten ebben élünk öt éve már, „az elvett 300 milliárdtól a kamu Városháza-ügyön keresztül az immár milliárdos nagyságrendben, közpénzből fizetett hazug lejáratásokig. És igen, pont ettől védjük, óvjuk Budapestet, a szabad, sokszínű és szolidáris városunkat.” Karácsony szerint „senkit, aki ennek a rendszernek a működésében részt vállalt, ahhoz asszisztált, nem szabad visszaengedni a városvezetésbe, mert a város értékeit és elveit tenné tönkre azzal, hogy ajtót nyit a maffiállamnak.”

A DK közleményében arról írt, hogy „újra bebizonyosodott, amit mindig is tudtunk: ma nem a törvény betűje, hanem fideszes politikusok döntik el, hogy ki ellen és miért indul ügyészségi eljárás. Így működik az Orbán-rendszer, így készülnek most újabb ellenzéki politikusok, sikeres ellenzéki polgármesterek besározására és megvádolására, ahogy azt Fekete-Győr Andrással vagy Varju Lászlóval tették.”

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyaroroszága Néppárt szerint ez a Fidesz őszödi beszéde, illetve úgy vélik, hogy Polt Péternek és Rogán Antalnak azonnal távoznia kell posztjáról, Orbán Viktornak pedig vissza kellene adnia a megbízatását.

Az MMN álláspontja szerint "Magyarország Orbán Viktor és fideszes maffiaszervezetének kormányzása alatt a keleti diktatúrák sorába süllyedt. Hogy innen visszatérhessünk a demokrácia, a jogállam és a tisztesség útjára, csak egy megoldás létezik: a magyar kormánynak és a legfőbb ügyésznek azonnal távoznia kell! Új választást követelünk!" Az MMN egyébként a Legfőbb Ügyészség előtti, tervezett tüntetéshez csatlakozásra is buzdított egy későbbi posztjában.

Tompos Márton, a Momentum alelnöke szerint a keddi mai felvétel csak hab a tortán, és arra kért mindenkit, aki kiábrándult a Fideszből, de még a rendszeren belül van, hogy hozza nyilvánosságra a Magyaréhoz hasonló történeteket.