„Klubrádió
A lényeg

Spar-botrány: a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebokon magyarázza, mennyire korrekt a magyar kormány

26/03/2024 08:43

| Szerző: Klubrádió

A rossz üzletpolitikáról nem a magyar kormány tehet! – írta Orbán Balázs.

"A magyar gazdaság külföldiek előtti hitelességére vonatkozó félelmek alaptalanok. Ezt bizonyítja, hogy külföldiek még soha nem akartak ennyi országból, ilyen mennyiségben, ennyi iparágban hazánkban befektetni. A magyar kormány a kis- és közepes, magyar tulajdonú vállalkozások támogatását prioritásként kezeli, viszont a kiskereskedelmi üzletágban levő magyar és külföldi vállalkozásoknak egyenlő jogi feltételeknek kell megfelelniük.

Vannak nyereséges kiskereskedelmi láncok, mások viszont ugyanolyan piaci környezetben veszteségesek. A rossz üzletpolitikáról azonban egyik vállalkozás esetében sem a magyar kormány tehet!” – írta Orbán Balázs a Facebookon.

A miniszterelnök politikai igazgatója mindenekelőtt azonban jelezte: visszautasítják a Spar vezetőjének vádjait, vizsgálják a jogi úton történő elégtétel lehetőségeit.

A magyar kormány és a Spar közötti konfliktus azután került a nyilvánosság elé, hogy cég  ausztriai  vezérigazgatója, Hans Reisch egy osztrák lapnak azt nyilatkozta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha a magyar állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy múlt heti konferencián azzal állt elő:„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást,  inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.”