Varga Judit hangfelvételen Rogánékról: „Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni”

  • - CsM -
  • 2024. március 26.

Belpol

Közzétette azt a hangfelvételt Magyar Péter, amelyen Varga Judittal közös beszélgetése hallható. Eszerint Völnert már előbb figyelmeztették, hogy nyomozás zajlik Schadl-ügyben, és Polt Péter nem ura a helyzetnek az ügyészségen. Rogán Antal kihúzatta magát és köreit a nyomozati anyagokból.

Kedden reggel, mielőtt bement az ügyészségre, saját platformjain is közzétette azt a hangfelvételt Magyar Péter, amiről korábban azt ígérte, a kormány lemondását okozhatná. Tegnap Gulyás Balázs újságírónak azt is elárulta: a felvétel 2023 januárjában készült, és Varga Judit beszél rajta: „De ez egy olyan nap volt, amikor este a volt feleségem egy beszélgetés során elkezdte nekem magyarázni, amikor mondtam neki, hogy mondjon le, hogy ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni. Mesélt egy-két dolgot, nem minden szerepel a felvételen.”

Kilenc óra után egy-két perccel Magyar Péter valóban megjelent az ügyészség előtt, és az összegyűlt újságírók előtt kontextusban helyezte a hangfelvételt, amit átad az ügyészeknek.

Azt mondta, a felvétel előtt Varga Juditot arról kérdezte, miért nem mond le, mire az akkor még miniszteri posztot betöltő felesége elmondta:

ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni.

Ezután Magyar bement az épületbe, és kitette a hangfelvételt a Facebookra és a YouTube-ra. Ezt itt lehet meghallgatni.

Az alig kétperces felvételen a maffiakormányról szóló kijelentés nem hallható, a készítő csak ezután kezdte meg a rögzítést. Varga és Magyar a Schadl–Völner-ügyről beszélnek, ami kapcsán Varga egyértelműen kijelenti, hogy Rogán Antal és emberei kihúzatták magukat a nyomozati anyagokból:

„már valószínűleg odaadták [Rogánéknak] és elvileg azt ők anno átnézték”, és „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni.”

Magyar később arról beszél Rogán Antalra és egy bizonyos „Gergőre” hivatkozva, hogy Schadl „az ő emberük volt”, ha nem is központi jelentőségű. Arra a kérdésre, hogy miért nem mentették meg a végrehajtói kar bukott elnökét, Varga azt mondja: már nem volt lehetőségük, a nyomozás elindult és egyre több bizonyíték került elő. Varga ekkor hangsúlyozta az ügyészség valamennyire független, de csak azért, Polt Péter főügyész „nem ura a helyzetnek” a szervezeten belül.

A hangfelvételen Magyar Péter megemlíti egy bizonyos Martonovics Detti nevét is, akitől eljutott hozzá, hogy Rogánék kihúzattak dolgokat a nyomozati anyagból. Ő nem más, mint Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály vezető kormányfőtanácsosa, akit Schadl György 2021. június 7-én telefonon is megkeresett, hogy megpróbálja kirúgatni azt a bírót, aki megakadályozta egy rivális végrehajtó kiszorítását. Ebben a beszélgetésben saját álláspontját a bíró ellenében úgy adta elő, mintha Völner Pál véleményét tolmácsolná.

Amennyiben a felvétel 2023 januárjában készült, ahogy Magyar Péter állítja, akkor épp egy évvel azután történt a beszélgetés, hogy a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagait elkezdte bemutatni a sajtó.

Az alábbiakban a beszélgetés leiratát közöljük:

MP: „Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál, a Schadlről, hogy elkezdtél valamit mondani, hogy a Rogán mondott valamit, ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, vagy valamit kell, csak akkor pont elmentem.”

VJ: „Nem csak annyi, hogy Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen...”

MP: „Ja, hogy mi van még?”

VJ: „... mert náluk is van egy példány ezekből.”

MP: „És ti nem láttátok, a sajtó meg már látta.”

VJ: „Hát, sőt már valószínűleg odaadták és elvileg azt ők anno átnézték.”

MP: „Mármint a Rogánék.”

VJ: „Igen, semmi rossz nincsen, de..."

MP: „De erre mondta a Martonovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat...”

VJ: „Persze, magukat kihúzatták...”

MP: „Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?”

VJ: „Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be...”

MP: „És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be és nézze meg, hogy mi van benne, hogy van-e még bármi, ami lehet benne?”

VJ: „Hát igazából az a baj, hogy hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert úgy látszik...”

MP: „Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben...”

VJ: „A vádemelésig, igen.”

MP: „Tehát folyamatosan hallgatják őket.”

VJ: „Igen, és hogyha a Schadl, ennyire nem az, hogy központi, de az ő emberük volt, Schadl, és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ha ráadásul az anyja meg az apja ott dolgozott a szolgálatnál, akkor...”

VJ: „Nem volt több lehetőségük. Ez a nagy probéma.”

MP: „Az ügyészség független.”

VJ: „Igen, mert Polt nem...”

MP: „De az egy, tehát az egy katonai szervezet.”

VJ: „Nem.”

MP: „Olyan, mint egy rendőrség.”

VJ: „Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek, különben...”

MP: „Tehát valaki lehallgatott valamit és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.”

VJ: „Igen, igen, meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek a izék, a bizonyítékok, akkor szóltak Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba...”

MP: „Várjál, ezt mondtad is, hogy szóltak neki.”

VJ: „Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát...”

MP: „Igen, ez nem, ez nem.”

Varga Judit szerint Magyar Péter megfélemlítő magatartásának hatására hangzottak el az állításai

A hangfelvétel megjelenése után negyven perccel megjelent Varga Judit posztja a Facebook-oldalán, amelyen egyébként lemondása óta nem jelent meg semmi, csak egy családon belüli erőszakról szóló videó. Ebben a volt igazságügyi miniszter férjét erőszakos embernek állítja be, aki övcsatjával és könyvekkel dobálta, és kiabált vele. A hangfelvétel körülményeiről azt mondta: „Provokált. A sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?