Hirdetés
. Hirdetés

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő IT-megoldást fejlesztettek az SZTE részvételével

|

A gerincről készített MR-felvételeket leletező alkalmazás felgyorsíthatja a kézi leletezést, valamint hozzájárulhat a pontosabb diagnózis felállításához.

Hirdetés

A gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot segítő informatikai megoldást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint a IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve.

A felsőoktatási intézmény közleményében azt írta: az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában.

Kimutatások szerint a képalkotó vizsgálatok száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az azt leletezni képes radiológusoké, ezért világszintű probléma a szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan rohamos ütemben fejlődnek a mesterséges intelligenciát használó rendszerek, melyek fokozatosan utat törnek maguknak az egészségügyi alkalmazásokban - tették hozzá.

Hirdetés

Az 1,179 milliárd forintos költségvetésű, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 718 millió forintos támogatásával megvalósult hároméves projekt az automatikus leletezésen keresztül olyan digitális felületet hozott létre, ahol a páciens és orvos közötti együttműködés, ezzel együtt az ellátás minősége és kimenete is javulhat.

A szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist hoztak létre, mely a mesterségesintelligencia-algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál - ismertették.

Kitértek arra is, hogy a gerincről készített MR-felvételeket leletező alkalmazás felgyorsíthatja a kézi leletezést, valamint hozzájárulhat a pontosabb diagnózis felállításához.

A kutatás-fejlesztési projektben a SZTE szoftverfejlesztés tanszékének és a mesterséges intelligencia kutatócsoportjának munkatársai a szöveg- és képfeldolgozó mesterségesintelligencia-modulok fejlesztését végezték.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.