„Klubrádió
A lényeg

Schmidt Mária: "Királyság", hogy Orbán Viktor viszonyítási pont lett Amerikában

25/03/2024 14:43

| Szerző: Klubrádió

Schmidt Mária, kívülállónak, civilnek tartja magát a NER-hez képest, Magyar Péter kijelentéseit káros mesének nevezte, Karácsony Gergely egy korábbi kijelentéséről pedig úgy fogalmazott: "Nem tudom elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin valaha merne ilyet mondani az orosz köztévében".

A Terror Háza Múzeum főigazgatója az ATV-nek adott hosszú interjút, ebben úgy fogalmaz: "királyság", hogy Orbán Viktor viszonyítási pont lett Amerikában. Hozzátette, "az, hogy a magyar miniszterelnökről két amerikai elnök, a jelenlegi és a most újra pályázó volt elnök is egyszerre megemlékezett, kommentálta a látogatását, valljuk be, ez nagy dolog".

Az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról azt mondta, ez egy harminc éve tartó barátság, és rendszeresen szoktak geopolitikai kérdésekről beszélgetni. Megkérdezték a többször is kormánybiztosi pozíciót betöltő, külföldi útjaira Orbán Viktort időnként elkísérő Schmidt Máriát, hogy szerinte nincs-e a NER-en belül, amire azt mondta: "Nem vagyok kormánytag, nem vagyok döntéshozó, de mégis van rálátásom a folyamatokra, egyfajta világlátásom." Civil emberként is hivatkozott magára az interjúban.

Beszélt arról is, hogy fiával, Ungár Péter LMP-társelnökkel a vasárnapi ebédeknél inkább geopolitikai kérdésekről szoktak beszélni, "ő mit olvasott, én mit olvastam, mi az érdekes". "Nem napi politikai vitákat folytatunk. Szeretetteljes légkör van", tette hozzá.

"Káros mese" - ezt mondta Schmidt Mária Magyar Péter kijelentéseiről, hozzátéve: nem ismeri Magyart.

A főigazgató tett egy meglepő összehasonlítást is az interjúban, amikor közölte: "Nem tudom elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin valaha merne ilyet mondani az orosz köztévében, hogy »engem nem érdekel, a polgárok mit gondolnak, szívesebben lennék egy dzsúdó edzésen, minthogy önökkel egy vitán vennék részt, ahol tájékoztatjuk a választópolgárokat, hogy én mit szeretnék az országgal csinálni«". A bíróság által is jogsértőnek talált figyelős "Soros-listát" pedig a Forbes befolyásbarométerével vetette össze.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

A kegyelmi botrányról annyit mondott: "mindenki kijött a punnyadásból és érzi, hogy már megfújták a harci kürtöket".