„Klubrádió
A lényeg

Berendelte a Spar magyarországi vezetőjét a nemzetgazdasági miniszter

25/03/2024 15:01

| Szerző: Klubrádió

Berendelte a Spar magyarországi vezetőjét a nemzetgazdasági miniszter, ugyanakkor a kormánytársa által említett felvásárlási szándékról nincs döntés. A kormány állítólag pert fontolgat a kereskedelmi lánc anyacégével szemben – írja a Forbes. Nagy Márton mai sajtótájékoztatóján azt mondta, elítéli a Spar vezetőjének kijelentéseit, aminek következményei lesznek. Nagy Márton úgy fogalmazott, a vállalat  ilyen veszteséges működés mellett  fontolja meg, hogy elmegy-e innen. Majd elárulta: "Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnák a Spart, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el”.

Az ügy előzménye, hogy az osztrák Spar-csoport vezérigazgatója azt mondta, vagyont vonnak ki Magyarországról, átszervezik a magyarországi működést, így védve a céget, mint fogalmazott, Orbán Viktor "karmaitól", avagy az oligarcháktól. Azt mondta, Orbán már megkörnyékezte a láncot azzal, engedjék meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. 

Mindeközben az is kiderült, hogy pert fontolgat a magyar kormány a Spar ellen – értesült a Világgazdaság. A lap információi szerint a magyar kormány "rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé citálja a boltláncot".

Nagy Márton a mai sajtótájékoztatón ismertette a gazdasággal kapcsolatos számokat is. Idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú távon is fenntartható a 4 százalék körüli növekedés. Nagy Márton kifejtette: a növekedés ebben az évben az exportpiacok átmeneti gyengesége miatt nem éri el a 4 százalékot, de hosszú távon ezzel már nem számolnak.