Hirdetés
. Hirdetés

MWC Barcelona 2024 - Az exponenciális technológia kora

|

A mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok és az alkalmazásprogramozási interfészek találkozásával megnyíló új lehetőségeket vizsgálta éves kiállításán és konferenciáján a világ mobil ökoszisztémája. A február végén megtartott MWC Barcelona 2024 négy napján a szektorokon átívelő, jövőbe mutató technológiai fejlesztések mellett olyan futurisztikus eszközök is bemutatkoztak, mint az okosgyűrű és az áttetsző kijelzős laptop.

Hirdetés

Világszinten a mobil hálózati kapcsolatok több mint fele ötödik generációs lesz 2029-re, így az 5G piaci részesedése az évtized végére eléri az 56 százalékot - adott előrejelzést idei jelentésében (Mobile Economy Report 2024) az MWC Barcelonát szervező GSMA. A világ mobil ökoszisztémáját egyesítő szervezet kiállításnyitó beszámolója szerint a múlt év végén bolygónk lakosságának 58 százaléka használta a mobil internetet. A felhasználók száma ezzel a 2015-ben mért 2,1 milliárdról több mint kétszeresére, 4,7 milliárdra emelkedett. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy 3 milliárd ember továbbra sem használ mobil internetet, annak ellenére, hogy olyan területen él, amelyet a széles sávú mobil hálózatok egyébként lefednek.

A szolgáltatások eléréséhez szükséges mobil eszközök magas árára és a digitális készségek hiányára visszavezethető egyenlőtlenségek mellett a GSMA a technológiai képességek folyamatosan gyorsuló fejlődésére és a digitális gazdaságban általuk feltáruló, mind újabb és nagyobb üzleti lehetőségekre is felhívta a figyelmet. Jelentése szerint a mobil technológiák és szolgáltatások 2023-ban a globális bruttó hazai termék (GDP) 5,4 százalékát adták, ami 5,4 billió dollár gazdasági értéknek felel meg. Az évtized végén pedig már egyedül az 5G technológiák több mint 930 milliárd dollárral növelhetik a világ gazdasági teljesítményét, különösen az előnyeiket legjobban kiaknázó gyártóiparban, valamint a közigazgatás és a szolgáltatások területén.

Hirdetés

5G és a generatív AI

Idén januárig 101 országban 261 szolgáltató indított kereskedelmi 5G szolgáltatásokat, míg 64 piacon további 90 szolgáltató kötelezte el magát bevezetésük mellett. A GSMA adatai szerint a már elérhető szolgáltatások közül 47 működik 5G Standalone (SA) hálózatokon, és példájukat további 89 szolgáltatás követi hamarosan, hogy kiaknázza a hálózatszeletelés, a rendkívül megbízható és alacsony késleltetésű kommunikáció, valamint az egyszerűbb hálózati architektúra előnyeit.

A privát és dedikált hálózatok kialakításához is fejlettebb támogatást adó, 5G SA hálózatok elterjedése a dolgok internetéhez fűződő vállalati elképzelések megvalósítását és az eszközök tömeges hálózatra csatlakoztatását is elő fogja segíteni. A piac IoT szegmense jelenleg 10,7 milliárd hálózati kapcsolatot számlál - a 10,5 milliárd lakossági hálózati kapcsolatnál kicsivel többet -, de a jelentés szerint a vállalati IoT kapcsolatok száma 2030-ra megduplázódik, és eléri a 38,5 milliárdot. A jelentés szerint ennek 34 százalékát az okosépületek, 16 százalékát pedig az okosgyárak hálózatai fogják adni.

Az 5G SA hálózatokon túl a 3GPP Release 18 szabványcsomagjában érkező 5G-Advanced további lendületet fog adni a dolgok internetének, így idén és a jövő évben is új 5G beruházások katalizátora lesz. A GSMA úgy véli, a szolgáltatók több mint fele az első 5G-Advanced megoldások megjelenése után egy éven belül hozzálát bevezetésükhöz, többek között a multicast szolgáltatások és a költséghatékony IoT támogatásához.

A GSMA előrejelzése szerint a mobilhálózatok adatforgalma 2030 a mostani négyszeresére fog emelkedni, amihez az 5G lefedés és teljesítmény további növekedése ad majd hajtóerőt. Ugyanezen az időtávon az egy hálózati kapcsolatra vetített havi mobil adatforgalom a tavalyi 12,8 gigabájtról 47,9 gigabájtra fog felszökni. Jelenleg a szolgáltatók 56 százaléka tesztel generatív mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásokat, így többek között az ügyfélszolgálatokat automatizáló chatbotok bevezetése és elterjedése, valamint a generatív AI segítségével előállított zenei és videotartalom fogyasztása szintén hozzájárul majd az adatforgalom növekedéséhez.

Samsung Galaxy Ring

GSMA Open Gateway - üzleti modellek és hálózati API-k

A GSMA Open Gateway, amely a tavalyi MWC-n mutatkozott be Barcelonában, egy nyílt keretrendszer, amellyel az operátorok - a mobil hálózatokhoz programozható hozzáférési pontot adó API-k, alkalmazásprogramozási interfészek révén - megkönnyítik az alkalmazásfejlesztők, a vállalatok és a felhőszolgáltatók számára az egymással biztonságosan és zökkenőmentesen együttműködő appok és szolgáltatások készítését. Mindössze egy év leforgása alatt világszerte 47 mobiloperátor-csoport csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek összesen 239 mobil hálózatot képviselnek, és a kapcsolatok 65 százalékát működtetik.

Idén Németország három vezető mobil operátora - a Deutsche Telekom, az O2 Telefónica és a Vodafone - jelentette be Barcelonában, hogy a GSMA Open Gateway kezdeményezés részeként új kereskedelmi szolgáltatást indít, amely a csalásmegelőzésben és a mobil felhasználók digitális azonosítóinak védelmében fogja segíteni az alkalmazásfejlesztőket és a vállalatokat. A hálózati API-k, amelyek új üzleti modellt jelentenek a német operátoroknak, a várakozások szerint nemcsak a nemzeti mobil hálózatokban, hanem világszerte további több száz hálózatban is segíteni fogják az appok és a szolgáltatások zökkenőmentes integrálását. A három szolgáltató technológiai partnere, az Ericssonhoz tartozó Vonage már azon dolgozik, hogy a vállalati fejlesztők hozzáférjenek a most bejelentett API-khoz.

A Deutsche Telekom, az O2 Telefónica és a Vodafone eközben már újabb alkalmazásprogramozási interfészeket is tervez, és a Siemens Energy közreműködésével egy Quality-on-Demand (QoD) API-t tesztel. A mobil operátorok arra számítanak, hogy az optimalizált, alacsony késleltetésű és nagy megbízhatóságú, folyamatos adatkapcsolatok révén új szolgáltatásokat vezethetnek be többek között a kiterjesztett valóság, a robotika és a kereskedelmi drónhasználat terén. A kilencvennél több ország energetikai szektorának szereplőit támogató Siemens Energy a karbantartás távoli, virtuális támogatásában teszteli az API-t, ez a feladat ugyanis minden helyszínen következetesen kiváló minőségű hálózatelérést feltételez.

Színre lép az AI-RAN szövetség

Barcelonában jelentette be megalakulását az AI-RAN Alliance is, amely a technológiai szektor, az ipar és az akadémiai szféra szereplőit egyesítve a mesterséges intelligencia integrálásával fogja továbbfejleszteni a RAN (radio access network) rádióhálózatok technológiáját és a mobil hálózatokat. Mindenekelőtt a mobil hálózatok hatékonyságát növelnék és energiafogyasztását csökkentenék, a meglévő infrastruktúrában visszamenőlegesen is, hogy a távközlési vállalatokat hozzásegítsék az AI, az 5G és a 6G technológiákban rejlő új gazdasági lehetőségek kiaknázásához - mondták a szövetség alapító tagjai, közöttük olyan szereplők, mint az AWS, az Arm, az Ericsson, a Microsoft, a Nokia, az NVIDIA, a Samsung, a SoftBank és a T-Mobile. A közösen kifejlesztett technológiákat a kezdeményezésben közreműködő mobil szolgáltatók fogják tesztelni és bevezetni a hálózatokban.

Az MWC Barcelona 2024 közönsége a kiállítási területen most is kipróbálhatta a szolgáltatások eléréséhez szükséges legújabb eszközöket, közöttük a Samsung kiállításon premierező Galaxy Ring okosgyűrűjét és a Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop tanulmánymodelljét, amely átlátszó kijelzőjével keltett feltűnést.

Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop

A Microsoft ugyancsak a kiállítás idején jelentette be, hogy a távközlési szolgáltatóknak kínált Azure for Operators felhőalapú megoldását intelligens Copilot alkalmazással bővítette, az Intel pedig hardverszállító partnereivel több mint száz AI PC-t vonultatott fel. Az Intel vPro platformjára épülő, új modellek közös vonása, hogy a központi és a grafikus feldolgozó egységek (CPU és GPU) mellett a gyártó új neruális processzorát (NPU) is tartalmazzák, amely a mesterséges intelligencia friss képességeivel növeli a felhasználók hatékonyságát és kreativitását. A Windows 11 alapú gépek némelyike, mint például a Dell vállalati laptopjai és mobil munkaállomásai billentyűzetükre egy Copilot gombot is kaptak.

Az MWC Barcelona idén 2700 kiállítót és 101 ezer látogatót vonzott a világ 205 országából és térségéből, az online résztvevők száma pedig a negyedik nap végére elérte a 400 ezret. A mobil kiállítás és konferencia jövőre március 3. és 6. között várja szakmai közönségét a Fira de Barcelona Gran Via vásárterületén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.