Hirdetés
. Hirdetés

MBH Bank: a nagyberuházások hajtják az autóipart

|

A magyar piac sajátossága, hogy nagyon kicsi, így az importőrök számára kevésbé vonzó, másrészt viszont az ipari jelenléte egyre fokozódik.

Hirdetés

Tavaly a járműipar szinte egyedüliként volt képes növekedést felmutatni az egyébként túlnyomórészt recesszióba süllyedő feldolgozóipari ágazatok között. A szektor motorját a folyamatosan érkező nagyberuházások hajtják, a keresleti oldalon ugyanakkor kihívásokkal néz szembe az autópiac - derült ki az MBH Bank ágazati felméréséből.

Mint ismeretes, a járműgyártás kibocsátása a nemzetgazdaság teljes kibocsátásához képest hozzávetőleg 10 százalék körül mozog, ám a bruttó hozzáadott érték alapján nagyjából 3,5 százalékos arányt mutat. Jelenleg a beszállítói szektor súlya az autógyárak teljesítményének mintegy felét teszi ki - így a szektor összesített hozzáadott értéke 6,0 százalék körül lehet.

Szabó Melinda, az MBH Bank ágazati elemzési vezetője szerint a járműgyártás termelését a jövőben tovább erősítheti, hogy a járműipari beruházások volumene tavaly kiugróan magas arányban, mintegy 41 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Az autógyártásban folyamatosan növekvő hazai szerepvállalással ellentétben a magyarországi újautó-piac nem bonyolít igazán jelentős forgalmat. Tavaly a globálisan regisztrált újautó-eladások mindössze 21 százaléka kötődött Európához, és ennek nagyjából 0,7 százaléka, vagyis összesen 108 ezer új autó került itthon forgalomba. Horti Flóra, az MBH Bank szenior ágazati elemzője a magyar piac sajátosságaként emelte ki, hogy a piac nagyon kicsi, így az importőrök számára kevésbé vonzó, másrészt viszont az ipari jelenléte egyre fokozódik, emiatt sok márka mégis megkülönböztetett figyelmet szentel az országnak.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 30 százalékkal, 1,2 millió autóval kellene többnek futnia a hazai utakon ahhoz, hogy elérjük az uniós középmezőnyt. Ezzel összefüggésben pozitív fejleménynek mondta, hogy 2023-ban a használtautó-piac rekordközeli, 821 ezer darabos forgalmat bonyolított le.

Záhonyi Ádám, a bank járműipari ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője kiemelte: a magas infláció és forintkamatszintek egyértelműen nehézséget jelentettek minden járműipari szereplőnek, amit még fokozott a hirtelen megugró készletszintek miatt növekvő működőtőke-igény. Idén várhatóan a banki finanszírozásban a saját forrású euróhitelek mellett a forinthitelek is egyre nagyobb teret nyernek. Ebben segítséget jelent a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium januári megállapodása, melynek értelmében a cégek az új, változó kamatozású vállalati forinthiteleket a futamidő első hat hónapjában a BUBOR szintjével egyenlő kamatozással érhetik el - tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.