Győrben már mindenki unja a papagájt – választási riportsorozat, 1. rész

Győrben már mindenki unja a papagájt – választási riportsorozat, 1. rész

Gerzson és Panka-játszótér Győrben (Fotó: Lakner Dávid)

Borkai-visszaváró hangulat terjed Győrben, a fideszes Dézsi Csaba Andrással szemben már kormánypárti szavazók is elégedetlenek. Még az MSZP-s Pollreisz Balázs is gyakran találkozik sajnálatára olyanokkal, akik azt mondják: jöjjön inkább megint Borkai, mert rossz volt ugyan alatta is, de szerintük jobb, mint ami most van. Azt válaszolja ilyenkor: a szavazó is érzi ezek szerint, hogy Borkai méltatlanná vált a városvezetésre.

Akad győri, aki azt mondja: egyik barátja taxis, ezért rengeteg emberrel beszél, de senkivel nem találkozott, aki Dézsire szavazna, mindenki Borkait mondja. Persze, ez is egyfajta buborék, miközben a polgármester sorra járja a nyugdíjasklubokat, idősebbek közül sokan még mindig kitartanak mellette. És a Fidesz-hatás is nyilvánvaló. Működnek hasonló klubok az MSZP-székházban, ami a paneltömbök mellett egyébként is épp olyan, mint egy régi kultúrotthon. Pollreisszel itt ülünk le, ő pedig meséli, már Dézsi is többször járt erre: ha csak százezer forintot hoz, hát azt is rögtön táblán mutogatja, fotósok, tévéstáb, mindenki követi ilyenkor.

Felbolydult a győri közélet az elmúlt években. A 2010-es kormányváltás után közel évtizedig a nyugodt fejlődés mintaképe volt a város, de a jachtozós Borkai-botrány után megváltozott minden. A 2019-es önkormányzatit a korábbi polgármester még behúzta, de aztán lemondott, hogy a helyére Dézsi Csaba Andrást válasszák meg. A kardiológus-belgyógyász elsőre az ellenzékibb érzelműek számára is afféle emberarcú fideszesnek látszott. Most Dézsit zavarnák el, a polgármesterjelöltként visszatérését tavaly bejelentő Borkainak viszont láthatóan sokan megbocsátottak. – Egy város sincs Magyarországon, ahol akkora megszorítócsomagot fogadtak el 2022-ben, mint Győrben – mondja Pintér Bence, az Úgytudjuk.hu újságírója, aki az idei választáson civil polgármesterjelöltként indul. 

• Mi minden lett papagájos Győrben?
• Mi a különbség a Borkai- és Dézsi-féle vezetés között?
• Milyenek jelenleg a győri ellenzéken belüli viszonyok?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 27-ig kapható 2024/12. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!