Moszkvai terrortámadás: telefonon egyeztetett Szijjártó és Lavrov

  • narancs.hu
  • 2024. március 23.

Külpol

Nem tudni magyar áldozatról. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akit őszinte együttérzéséről biztosított az előző esti moszkvai terrortámadással kapcsolatban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy telefonon is kinyilvánította részvétét orosz hivatali partnerének, kiemelve, hogy Magyarország természetesen a gyászoló emberek mellett áll ebben az időszakban.

„Rájuk imáinkban gondolunk, és egyúttal minél előbbi teljes felépülést kívánunk azoknak, akik megsebesültek a terrortámadásban” – mondta. „Szergej Lavrov pedig tájékoztatott arról, hogy mindent megtesznek annak az érdekében, hogy elfogják azokat, akik a felelősek a terrortámadásért. Azóta már lehet tudni, hogy az Iszlám Állam vállalta magára ezt a terrortámadást, és tizenegy feltételezett elkövetőt már kézre is kerítettek” – tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar áldozatról vagy érintettről.

„Minden, Oroszországban tartózkodó, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárt értesítettünk, a konzuli ügyeletre és a segélyhívó számra hívás a mostani percig nem érkezett magyar állampolgárok részéről” – tájékoztatott. A miniszter határozottan elítélte a brutális terrorcselekményt, amelynek során a támadók válogatás nélkül gyilkoltak le embereket.

 
 
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján Szkopjéban 2023. november 30-án. Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
 

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, közel száz áldozatról érkezett információ. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk