Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetője szabadlábon védekezhet

Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetője szabadlábon védekezhet

Iványi Gábor és a NAV-osok a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség székháza előtt 2022. február 21-én. Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gyulai Törvényszék megszüntette az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) gazdasági igazgatója, Ónodi István lelkész letartóztatását – írja a MET közleményére hivatkozva a 444. Ónodi szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapest területét.

Az ügy előzménye, hogy február 20-án hajnalban házkutatást tartottak Ónodi István lelkész lakásán, majd bilincsben vitték el a NAV nyomozói a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét. Ekkor azt közölte egyháza, hogy Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, a NAV-osok készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás indokáról semmiféle hatósági iratot. Arra a kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy nincsen vád, nyomozás zajlik. Később a lelkész feleségével azt közölték, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

Az ügyészség február 21-én kiadott közleménye szerint Ónodi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezték egy "több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni” – emlékeztet a Telex. Iványi Gábor, a MET vezetője korábban úgy fogalmazott, „személyre szabott vallásüldözés folyik” ellenük. „Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni”. Iványi Gábor szerint ennek oka, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk nő a szolidaritás: legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.”