„Klubrádió
A lényeg

Reformátusok petícióval mondatnák le Balog Zoltánt

22/03/2024 19:03

| Szerző: Klubrádió

"Az egyház a híveké, és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell" – írják egy petícióban, amelyet az a Vargha Anikó jegyez, aki korábban Tökölön volt kántor, amíg meg nem váltak tőle, miután Balogot kritizálta.

A petíció szerint Balog „szimbóluma a politika térhódításának az egyházban”, és, mint írják, „emögött anyagi érdekek húzódtak”. „Meg kell védenünk az egyházat az anyagi eltévelyedés csábításától” – fogalmaz a szerző.

Az a Vargha Anikó, aki korábban Tökölön volt kántor, amíg meg nem váltak tőle február végén, egy presbiteri ülésen, röviddel azután, hogy a Facebookon kritizálta Balog Zoltánt. A pénteken indított petíciót 87-en írták alá, legtöbbjük név nélkül.

„A lelkipásztorok tartanak elöljáróiktól, anyagi és szervezeti függésben vannak. Sokan elégedetlenek a mai helyzettel, de kevés kivételtől eltekintve félnek kiállni. De minket, híveket nem lehet ilyen egyszerűen megfélemlíteni! Ránk hárul a feladat, hogy segítsünk visszaszerezni egyházunkat a politikától, segítsünk lelkipászorainknak ezen lelkileg megnyomorító helyzet feloldásával” –fogalmazott Vargha a Facebookon közzétett, többek által aláírt felhívásában. Korábban azt mondta, többen is odamentek hozzá Tökölön, hogy biztassák az első bejegyzése után, bár like-olni sem merik a bejegyzést, mert félnek a feljebbvalóiktól.

„Az egyházban még a jogosnak tűnő érdek sem lehet fontosabb, mint a krisztusi értékek” – áll a petícióban.

Ahogy arról csütörtökön mi is beszámoltunk, több tucat református értelmiségi követeli nyilatkozatban, hogy Balog Zoltán mondjon le a püspökségről is.

(forrás: 444.hu, kiemelt kép: Facebook)