„Klubrádió
A lényeg

Telex: Schadl elfogása előtt Rogán a Karmelitába rendelte Völnert

22/03/2024 17:38

| Szerző: Klubrádió

A Telex értesülései szerint 2021. november elején a Karmelitában jelezhették Völner Pálnak, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen. Magyar Péter is hasonlókról beszélt szerdán az ügyészség előtt.

Magyar Péter úgy fogalmazott: „A nyomozás lezárulta, tehát a meggyanúsítás előtt, és Schadl György őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormánynak tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták már fél évvel a meggyanúsítása előtt Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettest.”

Magyar kedden is beszélt erről az ATV-ben, akkor azzal egészítette ki, az információi részben volt feleségétől, Varga Judit akkori igazságügyi minisztertől, részben Gulyás Gergely minisztertől származnak. Szerdai nyilatkozata szerint hangfelvételei vannak, amelyek mindezt bizonyítják, ezeket jövő héten át fogja adni az ügyészségnek. Vagyis Magyar Péter szerint a kormányból annak ellenére figyelmeztették Völnert a Schadl elleni nyomozásról, hogy abban Völner is érintett volt, sőt a nyomozás utolsó hónapjaiban őt is lehallgatták.

A Telex értesülései nagyrészt egybevágnak Magyar kijelentéseivel, egyetlen részletet leszámítva, az időpontot. Magyar azt mondta, hogy Völnernek a meggyanúsítása előtt fél évvel szóltak a kormányból a nyomozásról, ez 2021. júniust jelentene, akkor azonban, ahogy a cikkben is írják, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az államtitkár még egészen nyíltan beszélgetett Schadl Györggyel, sőt, ez őszig így volt. Júliusban például Völner egy „kis névnapi figyelmességet” is elfogadott Schadltől, és a beszélgetésükből elég nyilvánvaló, mit is takart ez pontosan. 

A portál megkereste Magyar Pétert, miért mondta, hogy Völnernek fél évvel a gyanúsítás előtt szóltak, de nem részletezte a dolgot. Azt mondta, a pontos időpontot nem tudja, csak annyit erősített meg, hogy ő úgy tudja: a gyanúsítás előtt értesítették Völnert a nyomozásról.

A Telex értesülései szerint tehát Völnernek nem fél évvel a meggyanúsítása előtt, azaz 2021 júniusában adták le a drótot a nyomozásról, hanem csak Schadl őrizetbe vétele előtt két nappal, 2021. november 3-án. Ekkor információik szerint a Karmelitába hívatták be Völnert, akit minden bizonnyal figyelmeztethettek, hogy nyomozás indult Schadl ellen. Mindezt igazolja, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint ettől a naptól változás állt be Völner és Schadl viszonyában. A Völner Karmelitában tett látogatása utáni első telefonbeszélgetésükben az államtitkár igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet a politikus.

A portál bemutat egy beszélgetést is, amelyből, és a nyomozati anyag egyéb részleteiből szerintük világosan kirajzolódik, hogy Völner november 3-án már tudta, hogy Schadlt lehallgatják és megfigyelik. Ezért nem akart vele személyesen találkozni, és ezért nem akart vele telefonon sem beszélni semmiről. A cikkben azt írják, megbízható forrásokból úgy értesültek, hogy: november 3-án Rogán Antal kabinetminiszter rendelte be Völnert a Karmelitába.

A rendelkezésünkre álló információk szerint az államtitkár járt is a Miniszterelnöki Kabinetirodában. Hogy pontosan mi hangzott el ezen a találkozón, az rejtély, de elég valószínű, hogy itt, személyesen figyelmeztethették Völnert, hogy tartson távolságot Schadltől, mert lehallgatják és megfigyelik. A jegyzőkönyvek alapján innentől nem is kommunikált Schadllel. Aki két nappal később, november 5-én délután a felesége és több tízezer euró társaságában megpróbált Ferihegyről Dubajba repülni, de elfogták.