„Klubrádió
A lényeg

Két év telt el, mire Moszkva háborúnak nevezte a háborút

22/03/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

"Oroszország háborús állapotban van, mert a Nyugat beavatkozott Ukrajnában, és nem engedheti meg magának, hogy határain egy olyan állam létezzen, amely késznek mutatkozott arra, hogy bármilyen módszerrel megszerezze a Krím feletti ellenőrzést" – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml-szóvivője pénteken

Az „Érvek és tények” című orosz lapnak adott interjút Peszkov, aki úgy fogalmazott: „ez egy különleges katonai műveletnek indult, de amint a kollektív Nyugat is részese lett ennek Ukrajna oldalán, ez számunkra háborúvá vált".

Ez az első alkalom, hogy Peszkov háborúnak nevezi a háborút. Alacsonyabb rangú orosz tisztviselők az elmúlt időszakban már használták a „háború” kifejezést azután, hogy két évig kerülték, és „különleges katonai műveletnek” titulálták – írja a 444.

Peszkov hozzátette, hogy Oroszországnak teljes mértékben „fel kell szabadítania” az „új régióit”, hogy az ott élő emberek biztonságát garantálja. Ezzel arra a négy ukrajnai régióra célzott, amelyeket Oroszország 2022-ben egyoldalúan elcsatolt és amelyeket szerinte az „ukrán megszálló erők fenyegetnek”.

Oroszország 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát, azóta amerikai becslések szerint 70 ezer ukrán katona halt meg és 100-120 ezren sebesültek meg, míg az orosz veszteségeket ugyancsak egyesült államokbeli források 315 ezerre teszik.