Nem jó hír a gyerekeknek, hogy soha nem látott mértékben emelkedik a kakaó ára, amiből a csokoládé készül. Ennek oka, hogy világszerte történelmi magasságokba emelkedett a kakaóbab ára, ami a kedvezőtlen klímaváltozás egyik következménye. A kakaóbabot termelő nagy régiókat érintő szélsőséges éghajlati folyamatok, mint a La Niña, tavaly pedig az El Niño hatásai nem kímélték az ültetvényeket. Ráadásul az év végén a nyugat-afrikai termőterületeken végig söprő heves esőzések számos betegséget okoztak, ami szintén veszélyeztette a termést. Mindez egy év alatt 2578 dollárról soha nem látott magasságba 8100 dollárra repítette a kakaó tonnánként árát. Ráadásul a Vörös-tenger térségében zajló konfliktus is növelte a szállítás díját – idézte a greendex.hu-t az agroinform.
A kakaónak egyébként is igen speciális körülményekre van szüksége. A legjobb termés akkor várható, ha a napi hőingás kevesebb mint 8 °C, míg az átlaghőmérséklet 20-27 °C közötti. Végzetes lehet a kakaó számára a 10 °C alatti hőmérséklet, de a túl magas hőmérsékletet sem viseli jól. Ellenben szüksége van magas páratartalomra, tápanyagokban gazdag talajra és szélvédett helyre. Ilyen körülmények pedig kizárólag a trópusokon találhatók, azonban a fő kakaótermelő országokat minden valószínűség szerint fokozottan sújtja majd a klímaváltozás.