Megszüntették az Iványi Gábor-féle egyház gazdasági igazgatójának letartóztatását

Bűn

Bár az ügyészség a letartóztatás meghosszabbítását kérte, a bíróság Ónodi István bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Békés Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) gazdasági vezetőjének letartóztatását, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. Február 21-én a vádhatóság előterjesztését elfogadva a gyulai nyomozási bíró egy hónapra elrendelte Ónodi István letartóztatását.

A Békés Vármegyei Főügyészség a napokban lejáró határidőre tekintettel a letartóztatását meghosszabbítását kérte a Gyulai Járásbíróság nyomozási bírójánál, aki ezt elfogadta. Azonban a további letartóztatás elrendelése ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. A másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a fellebbezést elbírálta, és a gyanúsított letartóztatását megszüntette, egyidejűleg június 19-ig elrendelte a bűnügyi felügyeletét – válaszolta portálunk megkeresésére a főügyészség.

Ónodi István az egyház egyik szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményénél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 és 2022 között az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek kapcsán valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be. Az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a havi bevallási és befizetési kötelezettségeknek nem, illetve nem teljeskörűen tettek eleget. A gazdasági vezető az általa irányított intézmények tekintetében a vizsgált időszakban az alapbevallásokat jellemzően nullás tartalommal vagy minimális foglalkoztatotti kör vonatkozásában teljesítette.

A gyanú szerint a férfi a gazdasági vezetése alatt álló intézményeknél a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek. Ónodit a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A bűncselekmény büntetési tétele akár 10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A képhez hozzátartozik, hogy MET akkor került nehéz helyzetbe, amikor az állam megvonta tőle a bejegyzett egyházi státuszt, így nem kapja meg a kiegészítő egyházi támogatást. Ennek teljes összege évekre visszamenően meghaladja a 12 milliárd forintot.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk