Református egyháztagok „hangsúlyosan” kérik Balog Zoltán lemondását

Református egyháztagok „hangsúlyosan” kérik Balog Zoltán lemondását

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke érkezik a pápa fogadására 2021. szeptember 12-én (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet 24 református értelmiségi írt alá és küldött el a Válasz Onlinenak. A levélben úgy fogalmaznak, hogy Balog Zoltán püspöknek a kegyelmi botrányban való érintettsége és püspöki tisztségéhez való ragaszkodása miatt egyházunk napról napra veszít hiteléből, és ez akadályozza alapvető küldetésének teljesítését, az evangélium hirdetését. (Balog Zoltán csak a református zsinat éléről távozott, miután egyértelművé vált, hogy kegyelmet kért a bicskei pedofil segítőjének, bűntársának, K. Endrének, ám püspöki címét megtartotta).

A nyilatkozat aláírói reménykednek is, „mert ez a megrázkódtatás a megtisztulás és a megújulás kiindulópontja lehet”. Arról is írnak, hogy „hisszük, hogy Jézus Krisztus keresztáldozatának elfogadásával, bűneink megvallásával Isten kegyelméből bűnbocsánatot nyerhetünk. Ezt a kegyelmet összekeverni az államfői kegyelmi jogkör gyakorlásával súlyos visszaélés”.

Az aláírók úgy érzik, hogy hitelességünket, az egyházon belül megbomlott testvéri közösséget nem Balog Zoltán lemondása, ellenkezőleg, hivatalban maradása rombolja tovább. Az ügyet hatalmi szóval lezárni nem lehet, következményei – a lemondott keresztelők, a kilépő egyháztagok, társadalmi támogatottságunk drasztikus csökkenése – velünk maradnak. Egyúttal megkövetik mindazokat, „akikben a kegyelmi ügy kezelésének módja szörnyű traumák okozta mély sebeket szakított fel, s akik ezért egyházunk által is cserben hagyottnak érzik magukat; különösen is azokat, akik a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskolában erőszak áldozataivá lettek. A jövőben jobban kell megélnünk Jézus példáját követve a szenvedőkkel azonosuló egyház valóságát” – fogalmaztak.