EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete

|

Az eddig szerződött ügyletek a jóváhagyott hitelkérelmek közel 85 százalékát teszik ki.

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződéseket, a január 15-én újranyitott hitelprogram 200 milliárd forintos többletkeretét rekordsebességgel, mintegy egy hónap alatt merítették ki a hazai vállalatok - közölte az EXIM Magyarország.

A tájékoztatás szerint az EXIM Magyarország eddig 185 darab hitelkérelmet hagyott jóvá 163 milliárd forint értékben, az ügyletek 42 százaléka a kkv-szektorból került ki.

A közleményben részletezik, hogy az EXIM Magyarország január 15-én nyitotta újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadását. A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált, kizárólag beruházásokat finanszírozó hiteltermékek ismét rendkívüli érdeklődést váltottak ki a magyar vállalatok részéről - tették hozzá.

Február közepére a bankhoz annyi kérelem érkezett be, hogy ki is merült a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram kerete. A hitelkérelmek befogadása jelenleg szünetel, a beérkezett hiteligénylések elbírálása lezárult, a lízingkérelmeké pedig azóta folyamatosan zajlik - írták a közleményben.

Hangsúlyozták, az EXIM Magyarország a mintegy 2 hónap leforgása alatt a hitelprogramon belül 185 darab hitelkérelmet hagyott jóvá, illetve összesen 139,7 milliárd forint értékben szerződést kötöttek a magyar vállalkozásokkal. Az eddig szerződött ügyletek a jóváhagyott hitelkérelmek közel 85 százalékát teszik ki. A magyar vállalkozások eddig összesen 93 darab 135,5 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződést, illetve 73 darab 4,2 milliárd forint összértékű lízingszerződést kötöttek a hitelprogram keretében. A szerződött ügyletek közel negyedénél már folyósították a hitel.

Ismertetik, hogy a kibővített keretösszegű, beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram kérelmeinek 86 százaléka euró alapú hitelre szól. Az eddig jóváhagyott kérelmeket vizsgálva az ügyfelek 42 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, az ügyfelek döntő része közép-magyarországi vállalkozás. A jóváhagyott hitelkérelmek 100 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti érdeklődés mértéke a kezdetektől fogva túlszárnyalta az elképzeléseiket. A 200 milliárd forintos beruházási többletforrásra benyújtott hitelkérelmek száma és összege pedig ismét azt jelzi, hogy a magyar vállalati szektor részéről továbbra is óriási az igény a kedvezményes finanszírozási lehetőségek iránt.

Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthatnak. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek. A beruházásösztönző hitelprogram célja a nemzetközi versenyképesség növelése, a beszállítók technológiafejlesztése, valamint a fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása is - tájékoztatott az EXIM Magyarország.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.