„Klubrádió
A lényeg

Nem számít a Szuverenitásvédelmi Hivatal leépítésére a Velencei Bizottság ajánlása nyomán Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter

19/03/2024 09:44

| Szerző: Klubrádió

2024. március 18. Megbeszéljük-részlet (2024.03.19.) Bárándy Péter
12:18
00:00

Nincs szükség a Szuverenitásvédelmi Hivatalra a Velencei Bizottság ajánlása szerint. Az Európa Tanács testülete megvizsgálta a szuverenitásvédelmi törvény főbb elemeit, különösen a választási kampányok külföldi finanszírozásának tilalmát, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását és tevékenységét. Utóbbi esetében megkérdőjelezik az új szervezet  jogalapját, mint az "alkotmányos identitás” védelmezőjét. Ennek  létrehozását nem látja szükségesnek a Velencei Bizottság, amely szerint  a törvény nem nyújt elegendő garanciát a Hivatal függetlenségére.

Nem számít a Szuverenitásvédelmi Hivatal leépítésére a mostani ajánlás nyomán Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, hogy az Orbán-kormány csak a kötelező brüsszeli határozatokat hajtja végre, és azokat sem könnyen. A szakember szerint az európai bíróság döntésére lesz szükség, ahhoz, hogy ezügyben visszavonulót fújjanak.

Az ellenzéki EP képviselők nem követnek el hazaárulást, amikor a Magyarországnak járó Uniós pénzek visszatartásáért lobbiznak – reagált Bárándy Péter a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője Lánczi Tamás nyilatkozatára, miszerint hazaárulás címén akarnak vizsgálódni az ügyben. A Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere szerint azonban éppen egy ilyen lépés meríthetné ki  a hazaárulás tényét a feladatukat ellátó, és a nép egy része által ezzel megbízott Uniós képviselőkkel szemben.

 
Lánczi Tamás kinevezése
 
Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé nevezte ki Novák Katalin köztársasági elnök 2024. 01. 10-én.
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2024. március 18., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György