Vitézy Dávid az LMP támogatásával indul a főpolgármesteri posztért

Vitézy Dávid az LMP támogatásával indul a főpolgármesteri posztért

Vitézy Dávid (Fotó: Facebook/Vitézy Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Vitézy Dávid vagyok. Döntöttem. Indulok a főpolgármester-választáson” – kedd reggel ezekkel a szavakkal, a Facebookon közzétett videóban jelentette be indulását a korábban csak esélyesként emlegetett Vitézy.

A közlekedési szakértő, aki korábban a BKK vezéreként is ismerhettünk, a szerkesztőségünknek is eljuttatott összefoglaló alapján öt súlyos problémát oldana meg Budapest vezetőjeként:

  1. Nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet.
  2. Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó és emiatt rossz a levegő.
  3. Az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.
  4. A köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca.
  5. A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turisztikailag kiemelt belvárosba jut.

Vitézy Dávid szerint ezeket a problémákat a két politikai oldal háborúja okozza és konzerválja. “Míg a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, a városvezetés áldozatszerepben tetszeleg és még akkor is tétovázik, amikor minden lehetősége meglenne határozottan előrelépni” – írja közleményében

Szerinte nem várhatjuk, hogy azok oldják meg Budapest problémáit, akik előidézték azokat – erre nincs még öt évünk. Ezért politikai csaták helyett valódi városfejlesztésre készül.

Vitézy Dávid rövid szakmai életrajzolt is mellékelt bejelentéséhez. Ebben emlékeztet rá: pályáját civil közlekedési aktivistaként kezdte, alapítóként vezette a BKK-t, majd a Budapest Fejlesztési Központot, jelenleg is városfejlesztési szakemberként dolgozik. A bemutatkozásból érdekes módon kimaradt, hogy az ötödik Orbán kormány megalakulásakor Vitézy fél évig közlekedési államtitkár is volt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felügyelete alatt.

Az LMP és a formállogika támogatásával indul

Szintén kimaradt az összefoglalóból, hogy Vitézy az LMP támogatásával indul-e a főpolgármesteri posztért, pedig korábban az ellenzéki párt kérte fel erre a lépésre. Megkérdeztük erről Ungár Pétert, az LMP társelnökét, aki a "formális logika szabályait" ajánlotta figyelmünkbe: ha ők kérték fel az indulásra, és Vitézy Dávid indul a tisztségért, abban szerinte már benne van a válasz is. A formális logikán túl, Vitézy Dávid párttámogatását Bakos Bernadett LMP-s képviselő keddi, parlamenti felszólalása is alátámasztja.

A új jelölt állítja, kész tervei vannak a város további fejlesztésére: szerinte új parkokra és közterekre van szükség, megújítaná a HÉV-eket, a vasutat és további villamosvonalakat építtetne, főváros rozsdaövezeteit pedig megfizethető árú lakások építésével tenné élhetővé.