szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fogyásnál sokkal többet nyerhetünk, ha hozzászoktatjuk magunkat ahhoz, hogy időszakosan megvonjuk magunktól az ételt.

Zsírégető csodaszerként emlegetik az időszakos böjtöt, más szóval vízböjtöt, de ez az életmódbeli hack a fogyás mellett nagyon sok más pozitív hatással van az egészségre. A böjt tudományos hátterének legátfogóbb elemzése 2019-ben jelent meg a The New England Journal of Medicine folyóiratban.

85 tanulmány összevetése után a szerzők arra jutottak, hogy az időszakos böjt segíthet az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív agyi folyamatok és a rák esetében. Azt is megállapították, hogy a vízböjtnek öregedésgátló hatása van, és segíthet a műtétek előtti és utáni gyógyulásban.

Mire jó a vízböjt?

A böjt annyit jelent, mint tartózkodni az ételtől és/vagy italtól egy bizonyos ideig. A vízböjt pedig annyit jelent, mint úgy böjtölni, hogy közben csak vizet, esetleg (üres) teát vagy kávét iszunk.

A koplalás egyik gyakorlati kézikönyvében, a Böjt, evés, ismétlés című kötetben Gin Stephens a következő egészségügyi előnyöket sorolja fel:

  • Segít a hiperinzulinémia, azaz a túl sok inzulintermelés ellen, ami összefüggésben van a 2-es típusú cukorbetegséggel, a metabolikus szindrómával, a szív- és érrendszeri betegségekkel, bizonyos daganatos betegségekkel és az Alzheimer-kórral.
  • Megelőzheti és visszafordíthatja a metabolikus szindrómát, amely olyan tünetekkel jár együtt, mint az elhízás, az inzulinrezisztencia vagy a magas vérnyomás.
  • Visszafordíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget.
  • Gyulladáscsökkentő hatása van – a böjtölés közben termelődő egyik ketonvegyületet (a béta-hidroxi-butirátot) összefüggésbe hozták a gyulladás szintjének csökkenésével.
  • Ígéretesnek tűnik az autoimmun betegségek esetében, segít mind a megelőzésben, mint a tünetek enyhítésében.
  • Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérnyomást, javítja a szív- és érrendszer stresszre adott válaszait, és fokozza a szívizmok ellenállását a károsodásokkal szemben.
  • Segít megőrizni az agy egészségét, javítja az idegi kapcsolatokat a hippokampuszban, enyhíti a depresszió tüneteit, javítja a memóriát, és segít az agynak kivédeni a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.
  • Csökkenti a zsigeri, azaz a szerveket körülvevő zsírt.
  • Szabályozza az éhség- és jóllakottsághormonokat, az előbbi mennyiségét csökkenti, az utóbbiét növeli.
  • „Újraindítja” a bélflórát, csökkenti a bél áteresztőképességét, növeli a bél mikrobiomjának sokféleségét.
  • Pozitívan befolyásolja a rákkezelést, terápiás hatású a kemoterápiás kezelések esetén.
  • Fokozza az autofágiát, vagyis azt a folyamatot, amely során a szervezet megszabadul a sejteken belüli hulladékoktól.