„Klubrádió
A lényeg

Szankcionálják a Navalnij haláláért felelős személyeket

19/03/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió megegyezett az orosz ellenzéki akativista haláláért felelős személyek szankcionálásában. A szankciók 30 emberre és entitásra vonatkoznak majd.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa megegyezett a február közepén elhuny orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért felelősök szankcionálásában – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a szankciók 30 emberre és entitásra vonatkoznak majd az emberi jogok megsértése esetén alkalmazott szankciórendszer keretében – közölte az MTI.

A külügyek tanácsa megvizsgálta az uniós bankokban tartott, majd a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai háború okán befagyasztott orosz vagyon profitja felhasználásának lehetőségeit. A tagállamok többsége egyetértett abban, hogy a nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák – tájékoztatott.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban arról beszélt, hogy a tagállamok elvi megállapodásra jutottak abban, hogy szankciókat vezetnek be a ciszjordániai palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó izraeli telepesekkel szemben, valamint további megszorító intézkedéseket hoznak a Hamász iszlamista terrorszervezet tagjaira vonatkozóan.