„Klubrádió
A lényeg

Kedd este sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói

19/03/2024 08:31

| Szerző: Klubrádió

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke szerint lehetséges, hogy elmarad vagy késve kezdődik a kedd esti Don Giovanni-előadás. Hozzátette, minden a dolgozók hozzáállásán múlik.

A hétfői egyeztetés sem hozott eredményt, így kedd este hat órától, a Don Giovanni előadásának kezdetétől sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói – írja a Népszava.

„A Magyar Állami Operaházban még sosem maradt el előadás sztrájk miatt – most sem fog. Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is” – válaszolta az Operaház vezetősége a lap megkeresésére.

Ugyanakkor Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke szerint lehetséges, hogy elmarad vagy késve kezdődik a kedd esti Don Giovanni-előadás. Azt mondta, minden a dolgozók hozzáállásán múlik.

„Azt tapasztalom, egyszerűen félnek az emberek sztrájkolni, holott ez alaptörvénybe iktatott jog. A sztrájk következményeitől tartanak, nem hisznek abban, hogy egy ilyen tettnek nem lehet rájuk nézve hátrányos következménye mondjuk egy létszámleépítés esetén. Az operaházi munkabeszüntetést nehezíti, hogy maga az intézmény nem ad ki közleményt a sztrájkról, a nézők csak hallomásból tudhatnak róla, ha tudnak egyáltalán” – mondta az ODFSZ elnöke.

Bárány állítása szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, melyet azonban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója eltörölt. Elmondása szerint egy zenekari tag átlagosan bruttó 500-600 ezer forintot keres havonta, ami nem arányos a munka mennyiségével.