Átlátszó: Mészáros Lőrinc Mészáros egyik cége kiírta, másik cége pedig elnyerte a tendert

Átlátszó: Mészáros Lőrinc Mészáros egyik cége kiírta, másik cége pedig elnyerte a tendert

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond Balatonalmádiban az első V-Híd mérnök konferencia első napján, 2024. január 23-án. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Zrt. legújabb autós tenderét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Kft. nyerte el – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A portál szerint az OPTESZ OPUS Energetikai Támogató Zrt. tavaly év végén írt ki meghívásos közbeszerzési eljárást „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” címmel. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégnek az uniós jogszabályok és a magyar közbeszerzési törvény alapján kötelezően ki kellett írnia a tendert, mivel közszolgáltatást végez. Ennek pedig eleget is tett, amikor 130 (+ opcionálisan 21) darab (kis)haszongépjármű beszerzésére, tartós bérlésére keresett vállalkozókat.

A pályázatra végül hárman jelezték részvételi szándékukat, a Mészáros M1 Autókereskedő Kft., a Mercarius Flottakezelő Kft. és a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft. Utóbbit kizárták, mert másodperccel a határidő lejárta után adták be részvételi jelentkezésüket. Végül a maradék két cég közül nyert a Mészáros M1 Kft., amely 77 millió forinttal olcsóbb, nettó 2,5 milliárdos ajánlatot adott a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatával szemben.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy – csakúgy, mint a Mészáros M1 által behúzott tenderek jelentős részére – erre is jellemző volt az extra rövid szállítási határidő, az OPTESZ OPUS Zrt. mostani kiírásában 30-as súlyszámmal szerepelt a szállítási határidő a 100 pontos skálán. A kiírás emellett tartalmazott egy furcsának tűnő feltételt, miszerint olyan referenciát kellett bemutatni, amely 95 db autó tartós bérletére vonatkozik, és „amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt”. 

A lap emlékeztet, hogy tavaly nyáron már történt hasonló közbeszerzési eljárás, amikor a gépjárművek tartós bérletére és kiegészítő szolgáltatásokra írt ki tendert az OPTESZ OPUS Zrt., és ugyanilyen metódus alapján a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. nyert egy nettó 2,9 milliárdos ajánlattal. Az Átlátszó szerint az idei esetben is felmerülhet annak gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki, ezért összeférhetetlenségi gyanú miatt bejelentést tesznek a Közbeszerzési Hatóságnál.

Címkék: Mészáros Lőrinc