„Klubrádió
A lényeg

Velencei Bizottság: nincs szükség Szuverenitásvédelmi Hivatalra

19/03/2024 07:27

| Szerző: Klubrádió

A Velencei Bizottság javasolja a szuverenitásvédelmi törvény módosítását.

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága a szuverenitásvédelmi törvényről szóló véleményében megvizsgálta a törvény főbb elemeit, különösen a választási kampányok külföldi finanszírozásának tilalmát, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását és tevékenységét – írja a hvg.hu.

A testület álláspontja szerint az olyan intézkedések, mint a politikai pártok és választási kampányok külföldi finanszírozására vonatkozó korlátozások bevezetése elvileg ugyan összhangban vannak a nemzetközi gyakorlatokkal és normákkal, de a törvény rendelkezései túlmutatnak a választási kampányokon, és kiterjednek a tágabb értelemben vett politikai tevékenységre és a társadalmi változásokért folytatott kampányokra.

Véleményük szerint olyan új bűncselekményt hoztak létre "A választói akarat jogellenes befolyásolása" címén, amely összeegyeztethető a nemzetközi normákkal, azzal a feltétellel, hogy a rendelkezéseket úgy módosítják, hogy az új korlátozások alól bizonyos kivételekről és pontosabb meghatározásokról rendelkeznek.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvény másik részével kapcsolatban a vélemény megkérdőjelezi e Hivatal jogalapját, mint az „alkotmányos identitás” védelmezőjét, miközben a “nemzeti szuverenitás” védelmével van megbízva. Egy demokratikus államban a törvény indoklása által azonosított fenyegetések ellen általában az állam rendes intézményein keresztül lépnek fel – amelyek garanciákat nyújtanak az alapvető jogok gyakorlásába való beavatkozással szemben – azaz a bíróságokon és a bűnüldöző hatóságokon keresztül. A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nem szabad behatolnia e szervek alkotmányos hatáskörébe, és a Velencei Bizottság sem látja szükségesnek létrehozását.

Ajánlásokat is megfogalmaztak:

  • A törvény hatályon kívül helyezése a Szuverenitásvédelmi Hivatalra vonatkozó szakaszokban.
  • A “külföldi támogatás” fogalmának árnyaltabb meghatározása, figyelembe véve a különböző típusú finanszírozási forrásokat és a politikai pártok nemzetközi szintű együttműködését, kizárva a nemzetközi szervezetek általi finanszírozást, és előírva a nemzetközi kötelezettségek, köztük az uniós tagságból eredő kötelezettségek tiszteletben tartását.
  • A választási törvény új rendelkezéseiben pontosabban meg kell határozni a tiltott tevékenységeket, valamint a külföldi finanszírozással való kapcsolatukat, például annak előírásával, hogy a tilalom csak a választások előtt meghatározott időszakon belül kapott pénzeszközökre vonatkozik.
  • A Büntető Törvénykönyv új 350/A. §-a címének módosítása, hogy az jobban tükrözze a rendelkezés tartalmát, pontosabban meghatározza a tiltott cselekményeket, és pontosabban és korlátozottabban határozza meg a vonatkozó “foglalkozástól való eltiltást”.