A fideszes országgyűlési képviselő éveken át titkolt ingatlanjai

A fideszes országgyűlési képviselő éveken át titkolt ingatlanjai

Úton Boldog felé, a Cukorgyári tó mellett: a földsáv a fideszes politikushoz vezet (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Szabó Zsolt, Hatvan fideszes országgyűlési képviselője éveken át kihagyta a vagyonnyilatkozataiból a Boldog településen fekvő földjeit és más hatvani ingatlanokat is. Az eddig rejtegetett ingatlanokat lapunk a Szabó-birodalom terjeszkedését vizsgálva, földhivatali iratok és térképek, adásvételi szerződések révén azonosította. Szabó azonban elébe ment leleplezésének: amikor már a hatvani látogatásunkat szerveztük – és két fontos helyi emberrel beszéltünk rébuszokban a felfedezésünkről –, a képviselő hirtelen módosította vagyonnyilatkozatát. Több addig titkolt vagyont bevallott.

Akármerre fordulok a hatvani cukorgyár körül, mindenfelé ugyanabba a táblába botlok: Magánterület. Ezt ugyanolyan táblára, ugyanazzal a betűtípussal írták. Ez áll a cukorgyári tó Zagyva felőli oldalában is – mintha a széltében-hosszában tekergő kerítésekből nem lenne egyértelmű. A tó papír szerint nem Szabó Zsolté, hanem egy olyan vállalaté (Aranyfácán Konzervgyár Kft.), amely mögött a képviselő rokona áll.

Ám figyelemre méltó: az üzemet korábban működtető Aranyfácán 1934 Konzervgyár Kft.-t 2004-ig maga Szabó jegyezte; az érdekeltségébe tartozó ALT-OP Közgazdasági Tanácsadó Kft.-nek pedig tulajdonosi befolyása volt – számolt be a HVG 2016-ban. A szóban forgó tóról a sajtóban már sok szó esett: a hatvani Öko-Plan Egyesület éppen abban az időszakban – 2015- ben – „nyert” 187 millió forint uniós támogatást, amikor Szabó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára volt. Ebből egyebek mellett tanösvényépítésre, kilátókra is telt, és állítják: bejelentkezés után látogatható is. Nem jelentkeztünk be, így a Zagyva folyó gátján sétálva néztünk szét.

• Mely boldogi ingatlanok vannak Szabó Zsolt tulajdonában? Mennyit fizetett a tulajdonosoknak?
• Milyen módszerrel szerzi meg az ingatlanokat az országgyűlési képviselő?
• Mi történt, miután kapcsolatba léptünk hatvani személyekkel a látogatásunk előtt?
• Miként változott Szabó vagyonnyilatkozata?
• Milyen tájékoztatást kaptunk a Központi Nyomozó Főügyészségtől a belize-i offsore-számla ügyében?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!