A szlovákiai Liptószentmiklós városában szükségállapotot hirdettek, mivel jelenleg is vadásznak az emberekre támadó medvére. Ahogy korábban is megírtuk, a hatóságok javasolják a barnamedve átsorolását a védett fajok listájáról, hiszen így lehetővé válna a medvepopuláció elleni hatékony és aktív védekezés. 

Az áldozatok között van egy 49 éves nő, aki a vállán sérült meg, egy 72 éves férfi, akit fejsérülése miatt kórházba kellett szállítani, valamint egy 10 éves kislány is — írja a The Guardian.

A helyieket arra kérték, hogy ne hagyják el a lakott területeket, hiszen a medve még ma is szabadon van a vasárnapi támadások után, de a fegyveres járőrök már vadásznak rá.

A vadászok járőröznek a veszélyeztetett területen, a rendőrségi egységeket erősítve, és az ország minden részéből barnamedve-mentőcsapatokat vezényeltek városunkba és környékére. Még egy drónt is bevetnek

– mondta a lipótszentmiklósi városháza.

Az említett esetek egy nappal azután történtek, hogy szombaton egy 31 éves belorusz nőt körülbelül 20 kilométerre Liptószentmiklóstól holtan találtak meg. Vélhetően ugyanaz elől a barnamedve elől menekült, amely most már lakott területeken kószál. 

A szlovák kormánykoalíció tagjai a medvék veszélyeztetettségi státuszának enyhítését követelik, azzal érvelve, hogy a Szlovákiában élő 1275 egyednek már vadászhatónak és selejtezhetőnek kellene lennie. Erre reagálva egy olyan törvénytervezetet vázoltak fel, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé tenné a medvék kilövését a városi területeken kívül.

Vigyázat! Hatalmas barnamedve kószál Nógrádban

Vadkamera fotózta le a Cered környéki erdőben. A polgármester figyelmeztette a lakosságot.Bővebben--->