Ha enyhe a tél, már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja.
A medvehagyma - vagy más néven vadfokhagyma - gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
A medvehagyma megjelenése a gyöngyvirágra hasonlít, de a fokhagyma illatára és ízére emlékeztet. A gyöngyvirággal nagyon könnyen összetéveszthető, bízzunk a szaglásunkban de legjobb szakemberre bízni a meghatározását, ha kételkedünk magunkban. Vigyázat, a gyöngyvirág fogyasztása mérgezést okozhat!
Medvehagyma jótékony hatásai - Mire használhatjuk?
- Gyógyászati célokra a medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják.
- C-vitamin tartalmának köszönhetően, javítja a szervezet ellenállóképességét.
- Vérnyomásra jótékonyan hat - vérnyomás csökkentő hatású, javítja a végtagokban is keringést.
- Rendszeres fogyasztása számos érrendszeri betegségmegelőzésének természetes gyógymódja.
- Lassítja a koleszterin lerakódást az érfalban.
- Felső légúti megbetegedések megelőzésére - tea formájában - ill. a már kialakult betegség enyhítésére is kiváló hatású.
- A medvehagyma fokozza az étvágyat, javítja az emésztést.
- Gombás fertőzések kezelésénél, külsőleg - borogatásra - jótékony hatású.
Főzéskor hogyan, mire használhatjuk a medvehagymát?
Levelét zöldköretként, de ízesíthetjük vele a húsos ételeket, pl. a fasírtot, a salátákat, a főzelékeket, a köreteket vagy a leveseket is.
Apróra vágva tehetjük pogácsába, vajas kenyérre vagy akár szendvicsbe is.
Mikor, ne fogyasszunk medvehagymát
- Műtétek előtt, a megnövekedett vérzéshajlam miatt.
- Ha valaki véralavadásgátló szert szed, inkább kerülje a medvehagyma fogyasztást.
- Érzékeny bőrűek borogatásra ne használják, mert bőrpírt, akár bőrgyulladást is okozhat.