„Klubrádió
Publicisztika
Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete

És akkor jött Magyar Péter, aki eddig nem volt rajta az étlapon, bár nem tűnik tökéletesen finomnak, és félelmetesen hasonlít is az egyik korábbi főételre, de a reménytelenül éhes ellenzéki választóknak, akikkel már tényleg minden rosszat megetettek, most reményt ad arra, hogy legalább egy kicsit jól lehet lakni.

Csatamező vagy Lipótmező? – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Csatamező vagy Lipótmező?

Az Alapjogokért Központnak sikerült összetrombitálnia Budapestre Európa és a világ politikai söpredékét (nyilván költségvetési adóforintokkal bőkezűen felvértezve), akik kétnapos dzsemborijukkal próbálják megtámogatni a magyar miniszterelnök európai kampányát.

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete

A chemtrail ugyebár egy vegyi csík, amit nemcsak a katonai, de a polgári repülőgépek is maguk után húznak-vonnak, hogy a belőlük kihulló méreggel megritkítsák a Föld népességét, hogy aztán a maradékot egy szűk elit uralma alá vonhassa. Állítólag nanorobotokat is szórnak, amelyek belélegezve agyvérzést, infarktust, esetleg agysorvadást okoznak, bár ez utóbbi a teória hívei között már post festa.

Pészah – Dési János jegyzete
Publicisztika

Pészah – Dési János jegyzete

Nem kell az egyiptomi szolgasághoz mérni természetesen a helyzetünket, mert haj' de örült volna az az egyiptomi rabszolga, ha csak az lett volna a gondja, hogy elveszik a színházát, meggyalázzák a moziját, birtokba veszik a könyvkiadását, leigázzák az iskoláját, félkegyelmű nyaloncokkal hazudják tele a világot és ellopják még, a... hmm mi is legyen a példa.... Megvan! Ha a fáraó kedvenc gázszerelője a nevére veszi a piramisokat és az egész Nílus partot felparcellázza, lebetonozza és jó pénzért kiárusítja.

A Magyar Péter-jelenség – Dési János jegyzete

18/03/2024 18:03

| Szerző: Dési János

A nagygyűlésen sem hangzott el a színpadról, hogy Orbán az, akit le kell győzni valahogy. Nem hangzott el, de az Andrássy utat megtöltők jelentős része valószínűleg úgy értelmezte mondottakat magában, hogy röviden megfogalmazva, "Orbán takarodj".  Lehet harmadik erőzni és efféléket mondani – sokan próbálkoztak ezzel –, de ilyen értelemben nincs egyelőre “harmadik erő.”

2024. március 18. Esti gyors-részlet (2024.03.18. Dési János jegyzete)
04:35
00:00

Az kétségtelen, hogy a március 15-i politikai gyűlések legsikeresebbje Magyar Péteré volt. Pedig akadt konkurencia, hiszen a Múzeumkertben maga a zsebduce beszélt – ami mindig igazi pajzán móka és kacagás az erre fogékony néptársaknak. És ott volt Karácsony Gergely, aki igazán esélyes újra a főpolgármesteri pozícióra – már ha a Fidesz addig meg nem szünteti azt. Ráadásul a meggyilkolt Navalnij özvegye küldött szívbemarkoló és valóban fontos üzenetet – amiben nagyjából a gyilkos Putyin tettestársának nevezte Orbánt.

Mégis Magyar Péter nagygyűlése érte el a résztvevő-rekordot és a közönség jelentős része tulajdonképen elégedetten távozott.

Ezzel együtt a vélemények róla meglehetősen különbözőek. Ha csak a széleit vesszük, akkor ő az, aki képes lesz az Orbán-rendszert megdönteni, amire az eddigi ellenzéknek esélye sem maradt. A másik véglet szerint Rogán embere, csak az ellenzék megosztása feladata. Hiszen új szavazókat nem szerez, a "csalódott fideszes" úgy tűnik, ritka, mint a tisztesség Mészáros Lőrinc üzleteiben. Ráadásul mindez leöntve egy erőteljes magánéleti konfliktussal, egy részben nyilvánosság előtt játszódó válási haddelhaddal. És akad benne titkosszolgálati szál is – hogy az összeesküvés-elméletekben se legyen hiány. (De kérem, itt összeesküsznek.)

Egyrészt, szeretném hinni, hogy Magyar Péter politikai felbukkanása valamit segít ennek a fasizálódó rendszernek az elbontásában. Lehet, hogy Magyar 12 pontja nagyjából ugyanaz, amit a hagyományos, parlamenti ellenzék évek óta mond – csakhogy átütő sikert eddig a szavazásokon ezzel nem értek el. Szomorú, de a nem Fidesz-hívők egy meghatározó része az ellenzékből is kiábrándult – hiszen az nem volt képes kibújni a Fidesz halálos öleléséből. Értsd: még a saját potenciális szavazóik is csak hébe-hóba hiszik el, hogy képesek választást nyerni. S a nyerő képesség érzetét nem erősítik azok a méltatlan, egymás közti viták, amelyeknek tanúi vagyunk mostanában - még akkor sem, ha értjük a magyarázatot és sejtjük, itt ott a Fidesz beépítette a maga bomlasztó embereit. Szóval, lehet, hogy Magyar Péter eléri azt, hogy újra legyen remény, megmozdítja ezt a régóta így megkövült politikai világot. Hú de jó lenne – a részleteket meg majd később megvitatjuk.

Másrészt, tartok tőle, hogy még nincs meg a megoldás. Érdekes persze, hogy a nagyközönség előtt azért a jórészt kevéssé ismert - (Rogán) Tóni és Barbi és Ádám a fő ellenség. De a nagygyűlésen sem hangzott el a színpadról, hogy Orbán az, akit le kell győzni valahogy. Nem hangzott el, de az Andrássy utat megtöltők jelentős része valószínűleg úgy értelmezte a mondottakat magában, hogy röviden megfogalmazva, “Orbán takarodj”.  Lehet harmadik erőzni és efféléket mondani – sokan próbálkoztak ezzel – de ilyen értelemben nincs egyelőre “harmadik erő.” A politikai játéktér középpontjában feketék és fehérek a szereplők - ha onnan nézzük, hogy meg lehet-e szabadulni ettől a fasisztoid rendszertől. Ha eljő' persze ez a szabadság, akkor harmadik, negyedik, ötödik erő is jöhet, hogy csuhajja.

A nagy változások időnként a semmiből pattannak elénk. Ez igaz. Ma még segít a váratlanság, az újdonság ereje, annak a pikáns varázsa, hogy valaki mégiscsak kibeszél a “Család” zárt világából. De ez rövidesen kevés lesz. Addigra szervezet kell, emberek, szakértők, támogatók, pénz. És, hogy a Magyar-Varga család belvitája ne temesse maga alá az egész történetet.

 
Március 15. - Magyar Péter rendezvénye
 
Magyar Péter jogász a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én. Magyar Péter Talpra Magyarok Közössége néven mozgalom indítását jelentette be, amelyet politikai párttá kíván alakítani.
MTI/Balogh Zoltán
 

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. március 18-i adásában hangzott el.