Vissza kellene térni a sokgenerációs otthonokhoz?

Vissza kellene térni a sokgenerációs otthonokhoz?

Családi idill. Képünk illusztráció! (Fotó: Bob Dmyt/Pixabay)

Világszerte csökken a családok mérete, és egy előrejelzés szerint az évszázad végére gyakorlatilag a Föld összes országában jelentősen kevesebb lesz az emberek rokonainak száma. Ez hatalmas szakadásokat fog okozni a társadalom szövetében, és öngerjesztő folyamatokat indíthat be, hiszen nem lesz, aki segítsen a gyerek gondozásában, és aki ápolja az időseket.

Egy harmincas éveiben járó átlagos magyar nőnek az ötvenes években több mint két gyermeke volt, 1,5 szülője és valamivel kevesebb mint egy nagyszülője volt életben, illetve majdnem 3,5 nagynénje és nagybácsija is a család segítségére tudott sietni, ha úgy adódott a helyzet. Ezzel szemben mára három alá csökkent a nagynénik száma, a szülőké nem sokat gyarapodott, viszont az élő nagyszülőké egy fölé emelkedett, a gyerekek száma pedig 1,3 körül alakul, és e trendek a jövőben is folytatódnak majd a modellszámítások szerint.

Még drasztikusabb változás következett be a 65–69 éves emberek szűkebb családjában. Míg az ötvenes években még négy felett volt az unokák átlagos száma, addig mára 2,5 alá csökkent, és az évszázad végére már 1,5 felé fog közelíteni. Eközben a gyerekek is fogyatkoznak: a hetven éve jellemző kettőről mára 1,6-ra csökkent a számuk, és a trend a következő évtizedekben is folytatódik. Ezt csak részben ellensúlyozza majd a hosszabb ideig élő nagynénik-nagybácsik, illetve szülők nagyobb száma. Az adatokat részletesen is átböngészhetik a grafikonjainkon, amelyen a magyar nők három korcsoportjában tüntetjük fel az ötvenes években, jelenleg, illetve várhatóan a XXI. század végén jellemző közeli hozzátartozók számát.

• Mi az oka a családméret csökkenésének?
• Mind országra ugyanúgy érvényes ez a trend?
• Milyen társadalmi változásokat fog e folyamat okozni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!