A mentális egészségünket számos tényező befolyásolhatja, többek között az is, hogy mit eszünk. Az ebből a szempontból rizikós fogásokat egy dietetikus pontosította.

A stressz, a fizikai állapotunk, sőt a szervezetünkbe bevitt élelmiszerek is befolyásolják a mentális egészségünket. Antal Emese dietetikus az RTL Reggeliben kifejtette, hogy az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége is közrejátszhat a depresszió kialakulásában.

„Amikor nagyon sokat eszünk, ennek következménye lehet a túlsúly, amely összefüggésben lehet a depresszióval. Az is, hogy ha egyszerre eszünk túl sokat, hiszen utána nem tudunk gondolkodni: elnehezedik az ember, elpilled stb.” – magyarázta a szakember. Hozzátette: sokat számít, hogy mennyire beszűkült valaki táplálkozása. Ha valaki például rendszeresen magas zsír- és cukortartalmú ételeket fogyaszt, de zöldségeket, gyümölcsöket nem eszik, az fokozottan ronthat a mentális egészségén. Mindezen kívül az időzítés is kiemelten fontos.

Kutatások kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nem reggeliznek, rosszabb a koncentrációs képességük

– hangsúlyozta Antal Emese, aki reggeliként zabkását, bogyós gyümölcsöket és olajos magvakat javasol.

(HáziPatika)

(Borítókép: Kanapén nassoló férfi. Illusztráció: Getty Images)