Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

|

A képzett szakemberekre komoly szükség lesz, hiszen a következő időszakban olyan történelmi jelentőségű beruházások valósulnak meg Szegeden, melyek alapjaiban változtatják meg a térség gazdaságát.

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája. A centrumban az elmúlt időszakban évente 300-500 millió forintot fordítottak fejlesztésekre hazai költségvetési forrásból. Idén is mintegy félmilliárd forintból végeznek karbantartást, vásárolnak az oktatáshoz szükséges informatikai és más eszközöket.

Az iskolák fejlesztési javaslatai alapján összeállított - a centrum éves költségvetését meghaladó nagyságú - 6,83 milliárd forintos projekt azonban kiemelkedik ezek közül.

Erdélyi Margit főigazgató kifejtette, 2026 márciusáig a centrum három legnagyobb iskolájának felújítása történhet meg, emellett több mint kétmilliárd forintból vásárolnak informatikai eszközöket, iskolai bútorokat, tanműhely-felszereléseket.

Az építési beruházások célja a többnyire az 1970-es években kialakított iskolák energetikai korszerűsítése, melytől legalább 30 százalékos energiamegtakarítást várnak. Fejlesztik a tantermeket, tanműhelyeket, laboratóriumokat, valamint közösségi tereket is, hiszen a pandémia időszaka bizonyította, mennyire fontos a diákok fejlődése szempontjából szocializációjuk - mondta a főigazgató.

Az informatikai és távközlési ágazathoz tartozó szakmák oktatását végző Gábor Dénes Technikumban és Szakgimnáziumban az energetikai fejlesztések mellett kialakítanak egy IT centert és digitális alkotóteret. A turisztikai, vendéglátó, kereskedelmi szakmákat oktató Krúdy Gyula Szakképző Iskolában az épületrekonstrukción túl a kültéri főzési, sütési technikák bemutatására szolgáló szabadtéri gasztro centert hoznak létre, a Móravárosi Szakképző Iskolában pedig többcélú tanműhelyt építenek - ismertette a beruházások részleteit Erdélyi Margit.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.