„Klubrádió
A lényeg

Osztrák szaklap: Orbán "karmaitól" védi a vagyonát a Spar

17/03/2024 14:14

| Szerző: Klubrádió

Orbán kabinetirodája már reagált is.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – közölte Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy osztrák élelmiszeripari szaklapban. 

A cikkben a Spar-vezető úgy fogalmaz: arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy

így védjék a céget „Orbán karmaitól”.

 
Fotó:
Facebook/Budapest Eye
 

Orbán már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.– fogalmazott nyilatkozatában Hans Reisch. 

Hozzátette: mindezzel együtt szóba sem jöhet a magyarországi üzlet feladása: az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”. Eddig 2 milliárd eurót fektettek be Magyarországon. Körülbelül 180 millió eurós vagyonuk van itt, így „nem olyan egyszerű kivonulni, és esetleg lemondani dolgokról”. 

Olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy az durván hanyagság lenne. Inkább verekszünk – idézi Reischt a lap.

 "A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!” – reagált a Telex érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

(az Economix nyomán)