5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

Foglalkoztál már valaha azzal, hogy úgy igazán végig nézted, melyik élelmiszer csomagolásán milyen feliratok figyelmeztetnek a különböző adalékanyagokra? Meglehet, hogy nem ez az elsődleges dolog, amivel foglalkozol a konyhában, pedig ez egy olyan téma, amire igenis mélyrehatóbban kellene gondolnunk!

Ha a konyhapolcon vagy a kamrádban vetsz egy pillantást az egyes élelmiszerek összetevőinek címkéire, nagy eséllyel mindegyiken láthatsz egy csomó olyan adaglékanyagot, melyet az adott étel nagy mennyiségben tartalmaz. Persze szép és jó, ha egy étel sokáig nem romlik meg, és mind színével, mind állagával egyre csak csalogat minket, hogy elfogyasszuk, de ha felbontás után valami még hónapok múltán is fogyasztható, ott már azért mindenki elkezd egy kicsit gyanakodni.

Milyenek lehetnek az egyes adalékok?

A különböző adalékanyagok más és más élettani jellemzőkkel bírnak, ugyanis van, amit komoly egészségügyi hatása miatt veszélyesnek minősítenek, míg mások biztonságosnak mondhatók és minimális kockázattal emberi fogyasztásra alkalmasak.

Az élelmiszer adalékok különböző fajtájúak lehetnek, melyeket azért adnak a különböző árukhoz, hogy azok biztonságos állapotban érkezzenek a gyártóktól a fogyasztókhoz, és ezután is sokáig megőrizzék szavatosságukat.

Az adalékok az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait módosítják, hogy ízük, szaguk, megjelenésük és állaguk megfelelő legyen. Ennek megfelelően származhatnak különböző forrásokból, növényekből, állatokból, ásványi anyagokból vagy kémiailag szintetizálhatók is lehetnek. 

Funkciójuk alapján 3 típusba sorolhatók:

  1. Az ízesítőszerek olyan aromaanyagok, melyeket íz- vagy illatmódosítóként adnak az egyes élelmiszerekhez. Ezek a leggyakoribb adalékanyagok, melyeket használnak, így megtalálhatók édességekben, üdítőkben, gabonafélékben, süteményekben és fehérjetermékekben. 
  1. A különböző enzimkészítmények főként a végső élelmiszerekbe kerülhetnek, és növényi vagy állati termékekből állítják elő őket. Leginkább gyümölcslevek készítéséhez, bor- és sörkészítmények előállítására használják az erjesztés javítására. A sütés kapcsán a tészta állagának feljavítását szeretnék elérni vele, illetve a sajtgyártásban is nagy hangsúlyt fektetnek használatára.
  1. A harmadik kategóriát az egyéb adalékok képzik, melyeket a tartósítás, édesítés és színezés szolgálatába állítanak, ezzel lelassítva az egyes penészesedési, bomlási vagy romlási folyamatokat. Ezek azok a tipikus adalékok, melyek az egyes cikkeket vonzóvá és kívánatossá teszik.

Az adalékanyagok túltengnek az egyes élelmiszerekben. Vannak olyan árucikkek, melyek használatát és fogyasztását jobb, ha mellőzöd, mert rengeteg káros anyagot tartalmazhatnak.

oatawa/istockphoto.com

Ezeket az élelmiszereket jobb mellőzni:

  1. Fagylaltporok és salátaöntetek: nincs is jobb, mint nyáron elkészíteni egy hűsítő házi fagyit előre elkészített fagylaltporból vagy összeütni egy könnyű salátát és ráönteni valamilyen finom öntetet. Ezek a dolgok azonban, amilyen finomak, olyannyira dúskálnak adalékanyagokban. Tele vannak guargumival, amit az élelmiszerek sűrítésére használnak és hosszú távon teltségérzetet okoznak. A guargumi méretének akár húszszorosára is duzzadhat, gondolj bele, ez mit jelent a gyomrod tartalmára nézve.
  2. Feldolgozott húsok (sonka, virsli): hiába a finom íz, ha tele van nátrium-nitrittel a reggeli sonka és virsli. Vannak olyan húskészítmények ugyanis, melyek tömve vannak ezzel az adalékkal, ami bár megakadályozza a baktériumok terjedését az ételben, olyan vegyület tartalmaz, mely rendkívül káros az egészségre. Nagy mennyiségben például gyomor-, vastagbél- és hólyagrákot is okozhatnak.
  3. Színes cukorkák: hívogató a színük és a gyerekek körében garantált befutók a különböző színes cukrok, mégis mesterséges ételfestékkel vannak bevonva, amivel megjelenésüket céloznák javítani és könnyedén eladhatóvá szeretnék tenni a terméket. Ennek ellenére igen károsak, hiszen egyes tanulmányok szerint az ételfestékek közre játszanak a gyerekek hiperaktivitásának kialakulásában és növelik az egyes daganatos és rákos megbetegedések kialakulását.
  4. Fagyasztott pizza: mindig jó szokott lenni, ha be van tárazva egy-egy mélyhűtött pizza, így bármikor elő lehet kapni, ha nincs otthon főtt étel. A mirelit pizzáról azonban gyorsan mondj le, mert tele van mononátrium-glutamáttal, amit a sós ételek ízfokozására előszeretettel alkalmaznak, és gyorséttermi ennivalók is bővelkednek benne. Bár a mononátrium-glutamát egyes kutatások szerint ártalmatlan adalékanyag, a fogyasztása után egyesek hajlamosak fejfájásra, zsibbadásra és fokozott izzadásra.
  5. Savanyúság: a vasárnapi családi ebédeket gyakran kíséri egy finom savanyúság, aminek savanykás vagy csípős íze a főétel kiegészítéseképpen használatos. A nem hőkezelt savanyúk azonban nagy mennyiségben tartalmaznak kéndioxidot és egyéb szulfitokat. Ezek központi idegrendszert megtámadva fejfájást és asztmatikus rohamokat idézhetnek elő, így a legjobb, ha mellőződ ezeket kamrád polcairól.

Nyitókép: vova13055@gmail.com/depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!