MKIK GVI: bizonytalanok a vállalkozások

|

A vállalkozások vezetői pesszimistábban ítélik meg az összes vizsgált szempontot.

A vállalkozások bizonytalanságára utal, hogy a 2024. januári adatfelvétel alapján készült első negyedéves konjunktúramutató plusz 13 pontra csökkent a 2023. októberi plusz 21 pontról - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI).

Az MKIK GVI a vállalatikonjunktúra-felmérésben 350, legalább 20 embert foglalkoztató cég vezetőjének véleményét kérdezi meg vállalatának üzleti helyzetéről, kilátásairól.

A közleményben kiemelték, hogy 2023-ban javuló és romló időszakok követték egymást, ennek eredményeként a negyedéves konjunktúramutató mostani értéke mindössze 3 ponttal magasabb a 2022. októberi mélypontnál.

Ezt megelőzően a negyedéves konjunktúramutató a koronavírus-járvány második hullámának időszakában, 2020 októberében (plusz 10 pont) vett fel hasonló értéket, a pandémiát megelőzően pedig legutóbb 2014 októberében (plusz 12 pont) állt hasonló szinten.

A negyedéves konjunktúramutató értéke a szolgáltató vállalkozásoknál a legmagasabb, plusz 26 pont, míg a legalacsonyabb a kereskedelemben tevékenykedő cégek körében plusz 6 ponttal.

A közleményben rámutattak arra is, hogy a vállalkozások vezetői pesszimistábban ítélik meg az összes vizsgált szempontot a 2023. októberi szinthez viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű, 15 pontos romlás a jelenlegi üzleti helyzet megítélésében tapasztalható, jelentős mértékű csökkenés történt a jelenlegi jövedelmezőség, a várható beruházási aktivitás és a jelenlegi rendelésállomány értékelése szempontjából is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.