Hallottál már a kosárközösségekről? – Nagyszerű lehetőség a fenntarthatóbb életmódhoz

ZónánTúl

Hallottál már a kosárközösségekről? – Nagyszerű lehetőség a fenntarthatóbb életmódhoz

Gondolkozz lokálisan, vagyis részesítsd előnyben a helyit! Hallottál már a kosárközösségekről? Esetleg vásárolsz is, tehát tagja vagy egynek? Vagy csak vágyaidban él, hogy igazi élelem kerüljön az asztalodra, megbízható forrásból?

Hozzánk kéthetente érkezik egy biogazda zöldségkosara. Az egységcsomag legutóbb burgonyát, gyökérzöldségeket, kelbimbót, kelkáposztát, almát, retket, friss petrezselymet tartalmazott. Ellenőrzött biogazdaságból került a környékbeli vásárlókhoz, és aki kíváncsi, hogy honnan származnak, akár látogatást is tehet a gazdánál. Leányom Budapesten egy közeli boltban veszi át minden pénteken az ő kis dobozát, amibe a zöldségek, gyümölcsök mellett lekvárok, gyümölcslevek is kerülnek, de sajttal és tejtermékekkel is ki lehet egészíteni a rendelést. A friss árut praktikus előnyökkel lehet rendelni: lehetőség van kétféle dobozméretből választani, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb háztartás számára tervezzük a mennyiséget.

A bevásárló közösségek által helyi termékek jutnak el a helyi fogyasztókhoz, önkéntesek segítségével. Ezzel jó minőségű termékekhez juthatunk, kikerülve számos árfelhajtó tényezőt, és a magas szállítási költségeket.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Akad olyan közösség, amely saját honlapot üzemeltet, itt tájékozódhatunk a termelőkről, kiválogathatjuk azokat a termékeket, amikre szükségünk van. Nem csak zöldséget, gyümölcsöt vásárolhatunk, hanem mindenféle kistermelői és kézműves termékeket is: lekvárt, tésztát, mézet, szappant, tojást, csirkét, tejterméket.  Mindenkinek előnyös ez a konstrukció: mi egy hétre vásárolunk, a gazdák pedig a szezonális zöldséget, gyümölcsöt kínálják eladásra, és biztos vevőkörre számíthatnak. 

Nekünk, vásárlóknak nagyszerűlehetőség ez, hiszen a legjobb, ha mindig azt esszük, amit épp a természet kínál, abban van a legtöbb vitamin, és a szervezetünk is eszerint működik. A kosár tartalmából máris tervezhető a menü, bár ehhez hozzá kell szokni, hogy nem a recepthez vásárolunk, hanem az adott alapanyaghoz választunk elkészítési módot.

Fotó: Pixabay

Akik kosárközösséget hoznak létre, azok bíznak a jövőben. Reményeik szerint a helyi közösség egyre több helyi terméket fogyaszt, ami élénkíti a helyi gazdaságot, így könnyebb megélhetést, derűsebb kilátást és örömteli életet eredményez. Az ilyen típusú civil kezdeményezés ezzel próbálja újjáéleszteni, megerősíteni a helyi gazdaságot. A valódi termelőket részesítik előnyben, nem a viszonteladókat.

A helyi termékek vásárlása elősegíti a fenntarthatóságot is, hiszen nem kell plusz szállítási költségeket alkalmazni. 

Legtöbbször a környezettudatosan előállított vagy biogazdaságból származó áruféleségek kerülnek a közösségi kosárba, így máris sokat tettünk a saját egészségünkért és a bolygónkért. Tehát a kosárközösségben jó minőségű, fenntartható és kedvező árú termékekhez juthatunk hozzá.

Fotó: Pixabay

kosárközösség kifejeztésben ott rejlik a kezdeményezés lelke is: közösség. A tagok a termelők, a vásárlók és azok a lelkes önkéntesek, aki a rendszer működését biztosítják. Ma sok mindent újra kell értelmeznünk  és teremtenünk, többek között a gazdasági és az emberi kapcsolatokat is. Egy ilyen közösség egyszerre fejleszti a gazdaságot, a környezet- és egészségtudatosságot, az emberek egymás iránti felelősségét.

Az önszerveződő közösség bizalomra épülő gazdaságot teremt, emberségesen, összetartással.

Jó látni, hogy egyre több helyen ölt testet a tenni akarás. Van, aki úgy véli, ez egy kísérlet, egy társadalmi alapú gazdasági megoldás. Másoknak fontos, hogy akár megismerhetik, ki és hogyan állítja elő az asztalra kerülő élelmiszert. A termelő lehet az ismerősöm is – vallják.

Nem élelmiszeripari termékhez lehet jutni, hanem élelemhez, ez a közvetlen kapcsolat egyik fontos üzenete.

Ha egy olyan jövőt szeretnénk magunknak, amelyben egészséges élelmiszer kerül az asztalra, és tiszta, élhető természet vesz körül, megbízható emberi kapcsolatokra támaszkodhatunk, azért mindannyiunknak tennünk kell. Ennek egyik sarokköve, kiindulópontja lehet egy helyi kosárközösség. Ha még nem tudod, melyik van hozzád legközelebb, a világhálón könnyen rátalálhatsz!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X