Új törvény fogja védelmezni a zöld területeket

Az új építészeti törvénnyel véget vetünk a zöld területek csökkenésének Magyarországon, és rendkívüli mértékben szigorodik az új területek beépítése - közölte Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára Facebook-bejegyzésében, amelyről a szaktárca tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Új törvény fogja védelmezni a zöld területeket

Az elmúlt évtizedekben Magyarország 10 százaléka beépült, miközben élhetetlen agglomerációk jöttek létre, noha rengeteg épület áll üresen és kihasználatlanul. Ennek véget kell vetni, nem engedjük, hogy természetes környezetünk és agrár területeink tovább csökkenjenek - írta az államtitkár.

Ennek érdekében az idén októberben életbe lépő, a magyar építészetről szóló törvény minden eddigieknél nagyobb szigorúsággal tiltja meg új területek beépítését.

Fő szabály szerint tilos beépíteni új területet.

Ez alól kivételt rendkívüli, közcélú esetben is csak az országos főépítész adhat, de a zöld terület nagysága a településen ebben az esetben sem csökkenhet. A törvény értelmében, ugyanis még ebben az esetben is legalább az új kijelöléssel azonos mértékű és legalább azzal megegyező biológiai aktivitás értékű zöldterület, mezőgazdasági terület vagy erdőterület kerül csereterületként kijelölésre az új beépítésre szánt terület kijelölésével azonos település közigazgatási területén belül.

Semmilyen körülmények között nem lehet új területet beépíteni, ha a település már beépítésre kijelölt területén belül van olyan szabad, építési tevékenységgel nem érintett vagy barnamezős terület, amely az új beépítést előirányzó rendeltetésnek és használatnak megfelel.

Meg kívánják ezen felül akadályozni a települések szétterülését és összeépítését is, ezért a szomszédos települések beépítésre szánt területei között, ahol ez még lehetséges, legalább 500 méteres zöldgyűrűt kell kialakítani, amely a települési zöldinfrastruktúra részét képezi - közölte az ÉKM államtitkára.

A hazai vállalkozások helyzetéről folytatott tárgyalást Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, az egyeztetés folyamán a felek a magyar gazdaság aktuális helyzete mellett áttekintették a magyarországi vállalatok versenyképességét befolyásoló hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat, a rövid és hosszú távú célokat, kihívásokat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 15:30
Megosztás:

Technológiai fejlesztések szükségeltetnek a termelésben

A technológiai fejlesztések megszüntethetik a nemzetközi nagyvállalatok, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások közötti termelékenységi különbséget - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Smart Manufacturing Festival (Smartman) hétfői záróeseményén Budapesten.
2024. 04. 29. 15:00
Megosztás:

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az unióban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése szerint.
2024. 04. 29. 14:30
Megosztás:

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi megállapodást készül kötni

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
2024. 04. 29. 14:00
Megosztás:

Zugpénzváltót bírságoltak meg Hévízen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta a felügyeleti engedély nélküli pénzváltási tevékenység folytatását - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 13:30
Megosztás:

Kiosztották a Szakma Sztár Fesztivál díj nyerteseit

Az idei Szakma Sztár Fesztivál zárónapján 21 agrárszakmában 63 diák részesült elismerésben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 13:00
Megosztás:

Elindul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Újabb, a magyar gazdaságot, a kis- és közepes vállalkozásokat erősítő programot indít a kormány. Keddtől indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 12:30
Megosztás:

A Mol Vagyonkezelő Kft. és a Trevelin Holding Zrt. felvásárolta a Waberer's tizenöt százalékát

A Trevelin Holding és a Mol tulajdonában lévő Mol Vagyonkezelő Kft. megvette a Waberer's International Nyrt. részvényeinek 15 százalékos csomagját - közölte a Waberer's a tőzsde honlapján hétfőn.
2024. 04. 29. 12:00
Megosztás:

Javítja hazánk versenyképességét a Neumann János Program

Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program 340 milliárd forint keretösszegű pályázatai - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában hétfőn reggel.
2024. 04. 29. 11:30
Megosztás:

Olcsóbb lakásfelújításokat hozhat az otthonfelújítási program árfigyelője

Megjelent az 1990 végéig megépült családi házak energiakorszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) társadalmi egyeztetésre szánt pályázati tervezete. Az OFP keretében online építőanyag árfigyelő rendszer indul, ami a többi ingatlan felújítási költségét alacsonyan tarthatja. - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből.
2024. 04. 29. 11:00
Megosztás:

Hatékonyabban restrukturálhatják magukat a vállalkozások

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási eljárást, azonban egyelőre a szakmai körökben is nagy a bizonytalanság, mindössze egy nyilvános szerkezetátalakítási eljárás indult a törvény hatályba lépése óta - hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda hétfői közleményében.
2024. 04. 29. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon, az összeurópai STOXX 600 index 0,15 százalékkal emelkedett, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,33 százalékkal nyitott magasabban.
2024. 04. 29. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat az emelkedés a tőzsdén az elemző szerint

Folytatódhat az emelkedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 29. 09:30
Megosztás:

Erősödött kissé a forint hétfő reggel

Erősödött kissé a forint hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a múlt péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a hetet erősebben kezdte az egy héttel korábbi nyitásnál is.
2024. 04. 29. 09:00
Megosztás:

Nem zárta ki a nyári parlamenti választások lehetőségét a brit kormányfő

Nem zárta ki Rishi Sunak brit miniszterelnök annak lehetőségét, hogy a következő nagy-britanniai parlamenti választásokat már júliusban megtartják.
2024. 04. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly május óta először csökkent a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. január és március közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 725 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, január-március között 109 ezer fő volt, 8 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 5 ezerrel, 63 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,7%-ra emelkedett január-március között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,6%-on állt a mutató.
2024. 04. 29. 06:00
Megosztás:

Ezermilliárd forint feletti forgalmat realizált 2023-ban a SPAR

A SPAR Magyarország a 2023-as évben 1023,2 milliárd forint forgalmat ért el, amely 15,79%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A vállalat csaknem 10 milliárd forintból öt új üzletet nyitott, négyet pedig modernizált. Emellett folytatódott a perbáli húsüzem korszerűsítése, és a fontos kezdeményezések indultak a fenntarthatóság érdekében. A SPAR az 1991-es piacra lépése óta a 2023-as év végéig összesen 539 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon.
2024. 04. 29. 05:00
Megosztás:

Csalódhat, aki kamatcsökkenésre vár. Hamarosan drágulhatnak a lakáshitelek!

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
2024. 04. 29. 04:00
Megosztás:

MBH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában – derül ki az MBH AgrárTrend Indexből, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzéséből. A hitelintézet agrárpiaci szereplők megkérdezésével készülő mutatója a 2023-ban mért erősödés után 2024 január és március között kismértékben nőtt, és az orosz-ukrán háború okozta sokk előtti időszakot is meghaladó magasságban van.
2024. 04. 29. 03:00
Megosztás:

Lottónyereményt ígér a horoszkóp a Rák-nak, de a többi jegyre mi vár a héten a pénz terén?

Fedezd fel, hogyan játszhatnak a csillagok a pénztárcád javára a következő héten! A szerencse, a bátorság, és az üzleti érzék összeolvad az égi útmutatásban, hogy elárulja, melyek a legkedvezőbb pénzügyi lehetőségek számodra április utolsó napjaitól május első napjaiig. Heti pénz horoszkóp 2024. április 29. - május 5. közötti időszakra.
2024. 04. 29. 02:00
Megosztás: