Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak, az autósiskolák nem örülnek

A jogosítvány megszerezése ma akár egymillió forintba is kerülhet és sokszor hónapokat kell várni, hogy a sikeres elméleti vizsga után megkezdődjön a gyakorlati oktatás.

2024. március 14., 11:16

Szerző:

Csütörtök reggel egy Facebook-posztban jelentette be Tuzson Bence, hogy 2024. szeptember 1-jétől ingyenesen szerezhetnek jogosítványt a középiskolások. Az igazságügyi miniszter egyben azt is írta, hogy a rendelkezés teljeskörű, érvényes a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákra, valamint a vizsgákra is, mindent az állam áll.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy leszámoljunk a felesleges bürokráciával és segítsük az emberek mindennapi életét” – fűzte még hozzá.

Januárban írtunk arról, hogy ingyenes lehet a jogosítvány ősztől a középiskolásoknak, bár akkor még nem derült ki sok részlet. A rról volt szó, hogy kiegészítenék a szakképzési és a köznevelési törvényt, hogy az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.

Az RTL-nek nyilatkozó vezetéstechnika-oktató, Köves Szilárd több szempontból is problémásnak ítéli, hogy az új rendszer részletei nem ismertek.

A rendelkezés az autósiskolákat is érinti, hiszen az ingyenes jogosítványszerzés bevételkieséssel fog járni, mert aki teheti, az kivárja azt az időszakot, amikor megkaphatja a támogatást.

A jogosítványszerzés ára változó, ami háromszázezer és egymillió forint között mozog, ami nagyban függ attól, hogy milyen rezsiköltségekkel működik az iskola és egy tanulónak hány gyakorlati órára van szüksége.

Tavaly augusztusban az Igazságügyi Minisztérium azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy az ügy valóban prioritást élvez, de a részletszabályokat még ki kell alakítania az illetékeseknek. Tuzson Bence is jelezte a csütörtöki posztjában, hogy „a munka folytatódik”, és hamarosan újabb fejleményekről számol be.

Budapesten és vidéken számos autósiskola várja a jogosítványra vágyókat. Attól függően, hogy melyik intézményt választjuk, akár 200 ezer forintos különbségek is lehetnek. Sajnos az sem igaz, hogy vidéken olcsóbb lenne az elméleti és gyakorlati képzés. A jogositvany.com összehasonlítása alapján legalábbis nem látható számottevő különbség a költségek terén.

Az azonban biztos, hogy egyes autóiskolák esetében az autóra kerülés ideje, azaz a sikeres elméleti vizsga és az első vezetési óra közötti idő mindössze másfél hónap, míg más képzőhelyeken ez akár három hónap várakozást is jelenthet.

(Kép forrása: Pexels)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.