Ezeket látta már?

Egy sötét tea, ami nem fekete - itt egy vércukorszint szabályzó természetes ital

cukorbetegség, diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukorszint-szabályzás, tea, teafogyasztás, sötét tea

Ennek a kínai teának a napi fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók szerint, ennek a sötét színű teának a fogyasztása fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletben és javítja az inzulinrezisztenciát. Jó vércukorszint-szabályozási eszköz, de mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az általános étrendet se.

A tea mindennapi fogyasztása segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és a felnőttek progresszióját a jobb vércukorszint-szabályozás révén – derül ki az Európai Diabétesz-kutatási Szövetség (EASD) éves találkozóján Hamburgban megosztott kutatásból.

Teával a cukorbetegség ellen

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a Kínai Délkeleti Egyetem kutatói azt találták, hogy akik napi szinten fogyasztanak valamilyen formában Pu-erh teát, 53%-kal alacsonyabb volt a prediabétesz és 47%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál akik sosem ittak.

A vizsgálatban 1923 felnőtt vett részt. A résztvevők közül 436 cukorbeteg volt, 352 pedig prediabéteszes és 1135-nek normális volt a vércukorszintje.

A kutatók a teafogyasztás gyakorisága és típusa, valamint a glükóz vizelettel történő kiválasztódása, az inzulinrezisztencia és a glikémiás állapot közötti összefüggést vizsgálták.

„Eredményeink a szokásos teaivásnak, a vércukorszint szabályozására gyakorolt védő hatásaira utalnak. Ezek az előnyök a napi sötét teát fogyasztók körében voltak a legkifejezőbbek.” - mondta a vizsgálatot végző professzor.

A természet ereje

A tealevelek antioxidánsokban gazdagok és gyulladáscsökkentők, ez által kiválóan támogatják az érrendszeri egészséget és enyhíti a gyulladásokat. A kutatók szerint ez a vizsgálat egy újabb eredmény arra, hogy a mennyire erősíti és támogatja a szervezetet a természet.

Mi is pontosan az a sötét, Kínából eredő tea?

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány kifejezetten az úgynevezett "sötét" teának a hatásait vizsgálja. Ez egyfajta teljesen oxidált tea, amelyet nem szabad összetéveszteni a fekete teával.

„A sötét tea mikrobiális fermentáción ment keresztül. Sötétnek nevezik, mert a levelek oxidálódnak és megváltoztatják a színüket, kicsit úgy, mint a vas rozsdásodási folyamata." - magyarázza a professzor.

A sötét tea elterjedt fajtája a kínai Pu-erh, amely online és egészségügyi boltokban is kapható.

A sötét tea és más népszerű teatípusok közötti különbségeket magyarázva azt mondják, hogy a fekete tea erősen oxidált, míg a zöld tea egyáltalán nem. Eközben a sárga tea enyhén fermentált, a sötét tea pedig utófermentáció.

A fermentáció hozzáadása fontos szerepet játszhat a sötét tea vércukorszint szabályozására gyakorolt hatásában.

Fontos megemlíteni, hogy ha cukrot vagy édesítőszert adunk a teához, az feloldja annak elismert előnyeit a vércukorszintre.

Így csökkentheti még cukorbetegség kockázatát

Egy dolog világos: az általunk fogyasztott ételek és italok jelentős szerepet játszhatnak egészségi állapotunkban. A tanulmány azt mutatja, hogy a sötét tea csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de fontos, hogy ez az egy tényező nem fogja teljes mértékben megszüntetni a cukorbetegségét.

A kutatók azt tanácsolják, hogy az általános cukorbevitel csökkentése legyen az első úti cél. A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tészta, a rizs és a péksütemények elhagyását vagy cseréjét javasolják.

Bár ezek nem tűnnek kimondottan cukrosnak, az emésztés során cukorrá bomlanak le anélkül, hogy a rost további előnyei lassítanák a vércukorszintre gyakorolt hatást.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek elhagyása egy másik fontos lépés. Ezek csak fokozzák a gyulladást, mivel több cukrot, sót és zsírt tartalmaznak. Ezek összefüggésbe hozhatók az elhízás növekedésével, a 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a szívinfarktus és a stroke kockázatának növekedésével.

Fogyasszon magas rosttartalmú, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmazó teljes élelmiszereket, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását.

Valamint az egyik legfontosabb ág, a hidratálás. Az átlagembernek napi két liter vízre van szüksége ahhoz, hogy pótolja azt, amit a szervezet szokásos működése során elhasznált és elvesztett.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Healthline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához