Sokan foghatják a fejüket: felszámolnak egy nagy biztosítót

A felszámolás előtt álló pozsonyi biztosítónak mintegy 4700 magyar ügyfele van, akik most nehéz helyzetbe kerülhetnek.

2024. március 11., 13:07

Szerző:

Bár a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét közel háromnegyed éve visszavonták, a bíróság még nem rendelte el a felszámolást. A Magyar Nemzeti Bank a közjó védelmében már évekkel ezelőtt megtiltotta az itthon határon átnyúló társaság életbiztosításainak hazai forgalmazását, de a 4700 magyar ügyfél közül sokan még mindig fizetik a díjat.

A Novis Biztosító Magyarországon határon átnyúló életbiztosítóként tevékenykedik, azonban immár közel öt éve nem köthet új biztosítási szerződéseket itthon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából. Az uniós jogosítvánnyal rendelkező MNB korábbi határozott lépései ugyanis megakadályozták a társaság hazai ügyfélkörének további növekedését.

Az MNB ismételten felhívja a figyelmet tájékoztatójára, amely szerint a hazai ügyfeleknek érdemes tájékozódni a Novis Biztosító helyzetéről, és a szerződésük adta lehetőségeik alapján dönteni biztosításukról. Javasolt átolvasni az általános szerződési feltételeket, sőt hasznos lehet független szakértővel, esetleg jogi tanácsadóval áttekinteni és értelmezni a rendszeres díjfizetés esetleges felfüggesztésének (ha a szerződés rendelkezik róla, ilyen lehet pl. a díjfizetés szüneteltetése, illetve a díjmentes leszállítás vagy díjmentesítés), valamint a szerződés lejárat előtti megszüntetésének lehetőségeit.

Az MNB a továbbiakban is tájékoztatja majd az érintett magyarországi ügyfeleket a szlovák felektől tudomására jutó információkról.

Felébe kerülhet a lakásbiztosítás, ha időben lép

Felébe is kerülhet a lakásbiztosítás, a biztosítók váltásra és maradásra egyaránt csábító kedvezményekkel ösztönzik az ügyfeleket. Ahogy arról beszámoltunk, idén márciusban egy hónapig soron kívül átköthetővé válik a lakásbiztosítás, ha az érintett ügyfél úgy dönt. Az ügyfeleknek soron kívül – azaz a következő szerződéses évfordulójuk lejárta előtt – lehetősége van egész márciusban lakásbiztosításuk felmondására és átkötésére, ezért záporoznak a lakásbiztosítási akciók, a biztosítók bedobták az 50 százalékos online kedvezményt is.

Az új lehetőség jó alkalom arra, hogy átnézzük a sok éve kötött, mostanra esetleg elavult lakásbiztosításunkat, és jobbat keressünk helyette. A biztosítók ajánlatait a legegyszerűbben online lakásbiztosítás kalkulátorral tudjuk összevetni, amelyben beállíthatjuk lakásunk, házunk adatait, a biztosítási összeget, az önrészt, meghatározhatjuk a plusz szolgálatásokat és kiegészítő biztosítási fedezeteket – írja a tudás.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)