Heti két liter vagy annál több mesterségesen édesített ital 20 százalékkal növeli a szívritmuszavar egyik fő fajtájának, a pitvarfibrillációnak a kialakulását. A betegségben szenvedők általában szívremegésről számolnak be, ugyanis a pitvar falának szabályos összehúzódásának hiányában a szívkamrák remegő mozgást végeznek, miközben a pitvarokban a vér áramlása lelassul, és örvénylővé válik.

A CNN tanulmánya összefüggést tudott kimutatni az édesítőszeres italok és a fibrilláció között, de a betegségre való genetikai hajlam sem mellékes szempont. Egy korábbi 2017-es kutatás szerint az európai felmenőkkel rendelkező amerikaiak esetében 22 százalékos arányban öröklődik a betegség.

Több kutatásra van szükségünk ezekkel az italokkal kapcsolatban, hogy megerősíthessük az eredményeket, valamint a szívbetegségekre és az egészségügyi állapotokra gyakorolt következményeket

 – mondta Kris-Etherton, az Amerikai Szív Szövetség táplálkozási bizottságának tagja, hozzátéve, hogy addig is egészségesebb választásként a víz a legjobb, illetve ha korlátozzuk vagy teljes mértékben elkerüljük az édesítőszeres italokat.

A fibrilláció világszerte 40 millió embert érint, és mellkasi fájdalmaktól kezdve, szívdobogáson és légszomjon át, a fáradtságig a legkülönbözőbb tüneteket produkálhatnak a betegségben szenvedők. Többen azonban nem tapasztalnak semmit, a betegség tünetmentesen, csendes gyilkos módjára is le tud csapni.