Hirdetés
. Hirdetés

Az olaj- és gázipar előrelendítése technológiával

|

Az iparág átalakulóban van, az erőforrások feltárásától a finomításon át a szállításig a technológia végigkíséri és segíti az összes folyamatot.

Hirdetés

A cikk a ComputerTrends magazin 2024. február 14-ei lapszámában jelent meg.

Olyan szakaszban vagyunk, amikor az iparágak készen állnak a digitális forradalom befogadására. Az élvonalbeli eszközök, mint például a mesterséges intelligencia és a tárgyak internete (IoT) átformálják az olajcégek megközelítését a biztonság, a hatékonyság és a mindennapi műveletek terén. Ahogy belemerülünk ebbe a paradigmaváltásba, nyilvánvalóvá válik, hogy ezek a digitális eszközök a szegmens minden részét átszövik. A MI és az IoT már nem divatszavak; olyan eszközök, amelyek a biztonságot garantálják és fenntartják a zökkenőmentes működést.

A technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázásával a vállalatok hozzáférhetnek az összes potenciálhoz, az adatok magasszintű összekapcsoltsága és feldolgozhatósága az ipar belső funkcióit gördülékenyebbé alakítja át.

A digitális átalakulás integrálása naprakészséget biztosít, ami segíthet racionalizálni a munkaerő jobb teljesítményét, a vállalatok hatékonyabban dolgozhatnak és megtakaríthatják a működési és termelési költségek jelentős részét. Az új technológiák az iparágon belül segíthetnek több profitot termelni, illetve a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentését is magukkal hozzák. Az adatvezérelt meglátásokon alapuló kutatás innovációs tudást kínál ahhoz, hogy stratégiai döntéseket lehessen hozni, továbbá átfogó áttekintést nyújt az olaj- és gáziparban megjelenő új technológiákról.

A felmérési jelentések szerint a piac a 2023-as 8,47 milliárd dollárról 2032-re várhatóan 52,46 milliárdra emelkedik. Az óriáscégek a szegmensen belül különböző módokon bővítik üzleti tevékenységüket. A Covid-19 kitörése után a dolgok drasztikusan megváltoztak és a digitális átalakulás felé mozdultak el, emiatt az iparban jártas szoftverfejlesztő cégek iránti kereslet azóta folyamatosan növekszik. Még most is arra készteti a nagyvállalatokat, hogy keressék a legújabb ipari szoftverfejlesztési trendeket, hogy könnyen megfeleljenek a piac változó igényeinek. Az olaj- és gázipar hatalmas, a benne rejlő lehetőségek is azok, így jóval több profit rejlik a feltörekvő technológiákban, amelyek könnyen rávehetik a cégeket, hogy racionalizálják működésüket, költségmegtakarítást érjenek el és kiterjesszék termelési határaikat. Mindössze az üzleti módszereik optimalizálására és a megfelelő végrehajtási rendszer bevezetésére van szükségük.

Hirdetés

Elmúltak azok az idők, amikor a cégek hagyományos módszerek irányították működésüket és ezek segítségével hozták meg a jövőbeli döntéseket. A mesterséges intelligencia és az IoT technológiák számos iparágban törnek utat maguknak a hatékonyság javítása és a műveletek racionalizálása érdekében, fejlett algoritmusaik használata segíthet a szegmensbeli vállalkozásoknak a stratégiai döntések meghozatalában. A digitális átalakulás MI és IoT révén történő felkarolása javítja a prediktív karbantartási képességeket, optimalizálva az eszközök általános teljesítményét. A McKinsey egyik jelentése kiemeli, hogy a prediktív karbantartás az erre vonatkozó költségek jelentős, akár 30%-os csökkentését is eredményezheti. A valós idejű adatelemzés lehetővé teszi, hogy azonosítsák az eredménytelenséget, ezáltal növeljék a működési hatékonyságot. A karbantartás proaktív megközelítése biztosítja az eszközök optimális teljesítményét, meghosszabbítva a kritikus berendezések élettartamát.

Az olaj- és gáziparban a napi műveletek hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatot generálnak. A nagy adatplatformok lehetővé teszik az elemzők számára, hogy betekintést nyerjenek a termelési és teljesítményadatokba, segítve a mérnököket az optimalizálásában és a tározók biztonságának megteremtésében. Az adatok támogatják a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusokat és a megalapozott döntéshozatal révén csökkentik a működési költségeket és a szén-dioxid kibocsátást. Ebben az esetben a fejlett analitika bevezetése az iparban nem csupán technológiai fejlesztés. Ez egy stratégiai lépés, amely közvetlenül befolyásolja az eredményt. Mindössze jártasságra van szükség a fejlett analitikai megoldások bevezetésében és a meglévő műveletekbe történő integrálásában. Egyre több vállalat él ezzel a lehetőséggel, a Phoenix RDS brit startup például big datát és analitikát alkalmaz a vízfelhasználás, a termelés és a fúrás optimalizálására. A tartálymodellezési algoritmusokkal és optimalizált munkafolyamatokkal a javuló olaj-visszanyerés (EOR) nemcsak az olajtársaságok költségeit mérsékli, hanem az eszközök értékcsökkenését is.

A szegmens folyamatosan fejlődik, a felhőalapú számítástechnika az egyik legfontosabb trendként és átalakító erőként jelenik meg. Minden drága helyi erőforrástól független és újradefiniálja a működési paradigmákat. A napi tevékenységek során hatalmas adathalmazok generálásáról ismert iparágban a hatékonyság, a biztonság és a skálázhatóság ugrásszerű növekedésének lehetünk tanúi, a felhőalapú technológia bevezetése segíthet a működési módszerek átalakításában és az adatkezelés sokkal fejlettebb módjainak biztosításában. Ez a technológia felszabadítja a helyi kapacitást az adatok távoli szervereken történő tárolásával és feldolgozásával. Mindez nagyban növeli a működési hatékonyságot, lehetővé téve a problémamentes hozzáférést, elemzést és beavatkozást. Egyszerűsíti a digitális átalakulás útját, a felhő-natív eszközök felhasználásával a zökkenőmentesebb átmenet és a műveletek korszerűsítése érdekében. Robusztus biztonsági intézkedéseket eredményez, alkalmazása megvédi az érzékeny adatokat a potenciális fenyegetésekkel szemben. Az informatikai megoldások iránti kereslet egyre nagyobb, a Shell volt az elsők között, akik a felhőalapú számítástechnikát alkalmazták, mindez megkönnyítette a globális együttműködést, növelte a működési hatékonyságot és csökkentette az IT-infrastruktúra költségeit.

Az olyan futurisztikus technológiák, mint a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), a kevert valóság (MR) és a kibővített valóság (XR) erőteljesen hódítanak az olaj- és gáziparban. Ezek nem csupán a hatékonyság növeléséről szólnak, hanem forradalmat is hoznak, mivel azonnali, valós idejű betekintést nyújtanak a berendezésekbe, az eszközök és alkatrészek mellett. Az AR/VR technológia alkalmazása az iparon belüli megoldásokban segíthet az üzemeltetési hatékonyság növelésében, ami a hibák jelentős csökkenéséhez vezethet. Mindent egybevetve, átformálja az iparág jövőjét. Valós idejű betekintést nyújtanak, a folyamatok vizualizálásával pedig javítják a döntéshozatali képességet. A feltárással és kitermeléssel foglalkozó vállalatok a megoldásokat távfelügyeletre, fúrás alatti képalkotásra és virtuális tréningekre használják, javítva az üzemeltetés pontosságát és hatékonyságát.

Az AR/VR magával ragadó tréningkörnyezeteket tesz lehetővé, ami csökkenti a tanulási görbét és növeli a biztonságot a terepen. Az olaj- és gázipari startupok a valós és virtuális környezetek integrálásával lehetővé teszik az ember-gép interakciót hordható eszközökön és okostelefon-riasztásokon keresztül. Ez nemcsak a munkavállalók biztonságát növeli, hanem az összetett feladatokat is egyszerűsíti. Ezek a technológiák biztosítják a kritikus infrastruktúra távfelügyeletét is, csökkentve a fizikai jelenlét szükségességét és minimalizálva az üzemszüneteket. A vállalatok AR-alkalmazásokat használnak a berendezések állapotának valós idejű megjelenítésére, lehetővé téve a proaktív karbantartást és a nem tervezett leállások minimalizálását.

A digitális ikrek és szimuláció megkönnyítik a prediktív elemzést, optimalizálva az eszközök teljesítményét. A VR kihasználásával a fizikai eszközök digitális másolatainak létrehozásához az induló vállalkozások jobban megérthetik a berendezések működését és javíthatják az általános üzemeltetési hatékonyságot. Az AR/VR technológiák mindemellett lehetővé teszik a távoli csapatok számára, hogy virtuális környezetben lépjenek kapcsolatba egymással. Az ilyen virtuális kollaboratív platformok javítják a földrajzilag különböző helyszínekre szétszórt csapatok közötti kommunikációt, megkönnyítve a hatékony döntéshozatalt.

A prediktív karbantartás átalakítja az olaj- és gázipart, és a hatékonyság és a megbízhatóság új korszakát nyitja meg. A terepi berendezésekből származó adatok érzékelőkön keresztül történő hasznosításával és gépi tanulási algoritmusokkal való integrálásával a mérnökök képesek lesznek gyorsan felmérni a berendezések állapotát és végrehajtani a proaktív karbantartási intézkedéseket.
Ez az adatvezérelt megközelítés kiterjed a prediktív műveletekre is, ahol a szoftverplatformok bonyolult alkatrész-vizualizációkat biztosítanak. Ez lehetővé teszi az olaj- és gázipari szolgáltatók számára, hogy előre lássák a lehetséges meghibásodásokat, megelőzzék az állásidőt és optimalizálják az eszközök teljesítményét.

És milyen további kihívásokkal kell szembenézniük az olaj- és gázipari vállalatoknak? Ilyen az automatizálás és az adatbetekintés hiánya, az adatok pontatlansága, anomáliák és következetlenségek, a hanyag és rögtönzött adminisztráció a szakterületi egységekben, az üzleti jövőtervezés hiánya az információkontroll hiánya miatt, valamint az ellátási láncok összehangolásának elmulasztása a különböző területeken.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.