„Klubrádió
A lényeg

Ursula von der Leyen lett az Európai Néppárt csúcsjelöltje

7/03/2024 14:44

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyent választotta meg csúcsjelöltnek az Európai Néppárt csütörtökön: a jobbközép pártcsalád ezzel gyakorlatilag úgy döntött, újabb öt évre bizalmat adna az Európai Bizottság mostani elnökének. 

Ursula von der Leyen egyedüli jelölt volt, végül végül 400 igen, 89 nem szavazattal választották meg a Néppárt bukaresti kongresszusán.

Akik nem támogatták: a francia Köztársaságiak már a néppárti konferencia előtt levélben jelezték, hogy nem fogják megszavazni a német politikust. A Politico szerint Janez Janša volt szlovén miniszterelnök sem támogatta a jelölést.

Von der Leyen, akit állva tapsoltak meg a küldöttek, beszédében a többi között megfogadta, hogy továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett, erősíti Európa gazdasági versenyképességét, biztosítja a jogállamiságot és fellép az illegális migráció ellen.  Határozottan elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akire, mint fogalmazott, "Hágában egy tárgyalóterem vár". 

Az Európai Bizottság elnökének személyére a tagállamok tesznek javaslatot, és az Európai Parlament hoz róla döntést. A csúcsjelölti rendszer értelmében a választásokon legjobb eredményt elérő pártnak kellene a Bizottság elnökét adnia. Ez azonban csak a parlament olvasata, a tagállamok fenntartják a jogot, hogy önállóan döntsenek. Jelenleg a tagállami vezetők körében is az Európai Néppárt rendelkezik messze a legtöbb állam- és/vagy kormányfővel, és három hónappal a választások előtt is magabiztosan vezetik a közvélemény-kutatásokat.

Öt évvel ezelőtt mégsem a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber, hanem az európai nagypolitikában kevéssé ismert Ursula von der Leyen lett a bizottsági elnök. A parlamenti végszavazáson minimális, kilencfős többséggel kapta meg a szükséges támogatást.

Von der Leyent nemrég (Alex Sorossal, Soros György üzletember fiával együtt) plakátkampányban támadta a magyar kormány.

(forrás: hvg.hu, telex.hu, kép: Flickr.com)