Életmód
Depressziós? Lehet, hogy pont a kedvenc étele miatt!
A depresszió ott leselkedik ránk, ahol nem is számítanánk rá! Kutatók összefüggést találtak több rágcsálnivaló fogyasztása és a depresszió között.
A Harvard kutatói szerint a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mint például az édes rágcsálnivalók, a tartós sütemények és a cukormentes üdítők, növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát.
Egy nagyszabású klinikai tanulmányban 31 712, főként középkorú nőt vizsgáltak 2003 és 2017 között. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak depressziót a vizsgálati időszak előtt.
Az eredmények azt mutatják, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek (különösen a mesterséges édesítőszereket tartalmazók) növelhetik a depresszió kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a kész termékek elég nagy hányada, az édes rágcsálnivalók, tartós sütemények és cukormentes üdítők többsége valójában sokkal többet árthatnak az emberek hangulatának, mint gondoltuk
– írja a noklapja.hu.
A tanulmány arra is rámutat, hogy a depresszió megelőzésében segíthet az egészséges táplálkozás. Azon nők esetében, akik legalább napi három adag egészségtelen ételt helyettesítettek egészségessel, alacsonyabb volt a depresszió kockázata, mint a többi résztvevőnél.
A szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljük az előre csomagolt, tartósított és édesített ételeket, és helyettük válasszunk friss, természetes és változatos alapanyagokat. Különösen figyeljünk oda a gyerekek étrendjére.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.